IPA programi

Kroz glavni finansijski mehanizam EU za podršku, IPA program, Kosovo je od 2007. godine dobilo oko 1,4 milijarde eura, saopšteno je iz Evropske komisije za RTV 21.

"Za taj period, Kosovo je dobilo oko 1,4 milijarde eura iz IPA grantova. To uključuje 600 miliona eura u okviru IPA I (2007-2014), i 562 miliona eura u okviru IPA II (2014-2020), kao i 231,2 miliona evra do sada u okviru IPA III (2021-2027)", navedeno je u saopštenju EK.

Kako se dodaje, Kosovo takođe ima koristi od finansiranja iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF), a ukupne investicije za Kosovo u okviru VBIF iznose ukupno dve milijarde eura sa grantom EU od oko 280 miliona eura za 32 projekta u oblasti energetike (uključujući renoviranje), transporta, životne sredine, digitalne infrastrukture i društvenog razvoja.

"U okviru IPA II, 39 odsto grantova iskorišćeno je za razvoj demokratskih institucija, dobro upravljanje, vladavinu prava i osnovna prava, a još 61 odsto uloženo je u zaštitu životne sredine, konkurentnost, inovacije, poljoprivredu i razvoj sela, obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu uključenost", navodi se u saopštenju.

U međuvremen au, iz IPA III, Evropska komisija je saopštila da se 32 odsto grantova ulaže i nastavlja da se ulaže u vladavinu prava i dobro upravljanje, 68 odsto sredstava odlazi na životnu sredinu, povezanost, rast i zapošljavanje.

"To takođe uključuje energetski paket od 75 miliona eura koji ima za cilj podršku zelenoj tranziciji i energetskoj otpornosti. EU je investirala u energetsku efikasnost i energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije kao što su solarne elektrane, sistemi za navodnjavanje, upravljanje vodom i čvrstim otpadom, podršku privatnom sektoru, reforme obrazovanja, univerzitetsku i školsku infrastrukturu", navedeno je.

Evropska komisija je saopštila da glavni projekti uključuju smanjenje zagađenja vazduha zbog elektrane "Kosovo B" kroz ugradnju opreme za filtriranje u vrijednosti od 73 miliona eura.

Napomeninju i da je 28 miliona eura pomoglo Kosovu da održi stabilnost dugo vremena i postepeno se oporavi nakon pandemije koronavirusa.