Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj izjavio je za ABC news da je turneja albanskog premijera Edija Rame po Balkanu, uz posjetu Prištini, dobra inicijativa u teškim trenucima za Kosovo, dodajući da je taj Ramin potez bratski i da predstavlja politički napor da Kosovo izađe iz trenutnih poteškoća.

"Što se tiče Ramine inicijative, mislim da je ona važna za bolju komunikaciju i saradnju, u ovom teškom vremenu za Kosovo. Bratski i politički napori Rame, da se Kosovo izvuče iz ove situacije", kazao je Lekaj.

Što se tiče "Otvorenog Balkana", kaže da je Alijansa za budućnost Kosova protiv toga zato što Srbija ne priznaje Kosovo.

Govoreći o Berlinskom procesu, Lekaj je naveo da ga Kosovo snažno podržava, te da se nada da će Albin Kurti i Vjosa Osmani prihvatiti Ramin savjet.

Povodom ukidanja sredstava iz EU za Kosovo, Lekaj je rekao da bi te mjere trebalo da budu glavna briga vlade, jer je to kazna za građane Kosova, zbog Kurtijevih postupaka.

Dodaje da je Alijansa za budućnost Kosova upozoravala na tako nešto, ali da Kurti, koji, kako kaže, "pokušava da se bori sa svijetom i svojim saveznicima", nije želeo to da čuje.

Povodom tih mjera, Lekaj dodaje da je iznenađen što je EU sankcionisala samo Kosovo, a ne Srbiju.

"Moramo to da promjenimo što je prije moguće. Vratite odnose koje imamo i koje smo gradili godinama. Iznenađen sam činjenicom da Srbija nije kažnjena. To je zahvaljujući tim nekoordinisanim akcijama sa međunarodnim faktorom Kurtijeve vlade", rekao je on.

Kada je riječ o odlukama opozicije, Lekaj je rekao da još uvijek nema "harmonije opozicionog fronta", dodajući da su nedavne akcije PDK i LDK nekoordinisane sa Alijansom.

"Još nismo usaglasili sve akcije kao opozicioni front. U narednim danima vidjećemo", navodi Lekaj.

Dodaje da će biti održana sjednica Predsjedništva Alijanse za budućnost Kosova i da će tada i odlučiti o budućim koracima.

Izvor: Kosovo online/ABC News