Poslovna alijansa

Poslovna alijansa Kosova upozorila je da zbog mjera koje je Evropska unija donela jer vlasti odbijaju da ispune zahtjeve za deeskalaciju na sjeveru, Kosovo može do kraja godine da izgubi više od 500 miliona eura.

Iz Poslovne alijanse (AKB) upozorili su da su mjere EU štetne po Kosovo ekonomski, diplomatski i politički. Oni su ove mjere ocjenili i kao najozbiljnije od 2008. godine.

"AKB je 29. juna upozorila koliko su ove mjere ozbiljne, jer će to ozbiljno oštetiti privredu ograničavanjem sredstava iz IPA fondova, programa Evropske komisije, kao i suspendovanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i obustavljanjem svih bilateralnih sastanaka sa EU. Vladu mora da se osvjesti kada je riječ o odnosima sa EU i SAD“, navodi se u saopštenju Poslovne alijanse.

Prema AKB, tamo gdje su sankcije, tu nema stranih investicija, a to će uticati na smanjenje privrednog rasta i gubitak dobrog imidža Kosova.

"Ako se nastavi ovako, do kraja godine Kosovo može izgubiti više od 500 miliona eura, podršku za izvoz koji je odobrila EU, a ne isključuje se ni mogućnost odlaganja roka za početak vizne liberalizacije za Kosovo", navode iz ovog udruženja.

Izvor: Kosovo Online