Podigli ste barijere

Predsjednik Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli uputio je javno pismo premijeru Albinu Kurtiju, i poručio mu da "napusti antizapadne grupe koje rade protiv interesa Kosova", kao i da je njegova politička karijera izgrađena na lažima i populizmu, prenosi Ekonomija onlajn.

Povod da se Pacolli obrati Kurtiju jesu mjere koje je EU uvela protiv Kosova zbog situacije na sjeveru, a na početku pisma on ukazuje da "na današnjem Kosovu populizam pobjeđuje razum".

"Kosovo je izgrađeno trudom i žrtvom. To je najuspješniji poslijeratni državotvorni projekat, projekat koji je realizovan kombinovanjem nacionalne volje i međunarodne podrške naših američkih i evropskih saveznika i partnera. U tom smislu, smatram da je Vaša politika pogrešna i da vodi do najveće izolacije i najizraženijeg izostanka međunarodne podrške od početka mirnog otpora koji je predvodio predsjednik Rugova krajem 80-ih i gušenja autonomije Kosova i uspostavljanje vladavine aparthejda u Beogradu", napisao je Pacolli.

Kako je dodao, "miroljubivi i vojni pokret koji je kulminirao u OVK, postigao je svoje uspjehe, jer je bio kohezivan sa američkim i evropskim partnerima".

"Izabrani ste sa istorijskim rezultatom za političku stranku na Kosovu. Vaš politički put je izgrađen na principu isključivanja, a ne saradnje. Kosovo je 1999. godine imalo nultu godinu, tada ste bili u zatvorima Srbije, politički zatvorenik, niste vidjeli štetu koju je ostavio rat. Kosovo je izašlo ubijeno, proterano, opljačkano i uništeno u posljednjem ratu 20. vijeka u Evropi. U posljednje 24 godine Kosovo je doživelo najveći ekonomski, društveni i politički razvoj u čitavoj svojoj istoriji. Ali zbog vaše političke argumentacije, odlučili ste da odbacite svako dostignuće u dvije decenije poslije rata, dajući zamah iracionalnosti koja podrazumeva slobodu i blagostanje Kosova i iznad svega koja našu nezavisnost uzima zdravo za gotovo", poručuje Pacolli Kurtiju.

Navodi da i danas postoji potreba za kohezijom i saradnjom između svih političkih grupa i civilnog društva, da se izađe iz međunarodne izolacije i iracionalne unutrašnje iluzije koja šteti Kosovu.

Međutim, primećuje da Kurti to nije omogućio, već je izgradio barijere.

"Odbili ste svaki poziv i spremnost da sarađujete na ovom etiketiranju koje liči na popularna ulična suđenja kojima nije mjesto u našoj demokratiji. Ovo odbijanje saradnje sam video kao poslanik, ali prije svega kao građanin Kosova, gdje je Vaš tretman prema opoziciji, a svako ko se ne slaže sa Vašim političkim uvjerenjima biva odbačen i ignorisan, često ismevan i napadnut. Ne očekujem da razmišljate i idete u pravcu saradnje i političke racionalnosti u interesu svih građana naše Republike, ali mi je žao što smo kao nova država i društvo došli u ovo stanje u kojem je polarizacija dostigla uznemirujući stepen da je bolno što ne možemo zajedno kao država učiniti više za vitalne interese Kosova", ističe Pacolli.

Kako naglašava, odgovornost za takav pravac je na Kurtiju.

"U posljednje dvije godine sam video nefunkcionisanje države i institucija, odbijanja saradnje u interesu Kosova", ističe on.

Navodeći da se često čuje kako je Kurti posvećen diplomatskoj borbi protiv Srbije, Pacolli je istakao da se ona vodi postizanjem novih priznanja nezavisnati.

"Priznanje Kosova je najveći uspjeh spoljne politike usaglašene sa našim saveznicima i koji je doneo mnogo bola Beogradu. Ako odustanete od ovog strateškog cilja, nemate nikakve šanse da odnesete bilo kakvu diplomatsku pobjedu nad Srbijom. Trenutno ste prva vlada i jedini premijer u istoriji nakon osamostaljenja koji nije dobio nijedno priznanje. To nije dobro ni za našu državu ni za rezultate vaše vlasti", naglašava Pacolli.

Smatra da je zbog Kurtijeve tvrdoglavosti i nedostatka političke i pragmatične vizije, istorijski izgrađene na političkim lažima poslednjih decenija, danas Kosovo dovedeno u stanje izolacije, polarizacije i autoritarnog zastrašivanja.

"Vaše nekoordinisano djelovanje sa saveznicima, termin sa kojim ste se sve vrijeme šalili i napadali, šteti Kosovu. Kosovo je djelovalo na ovom svetom principu koordinacije sa saveznicima, koji je stub naše nezavisnosti i slobode", ističe Pacolli.

On predlaže Kurtiju da se drži dalje od "antizapadnih i antiistorijskih grupa koje Kosovo vide kao politički eksperiment".

"Nemamo ni luksuza ni vremena da eksperimentišemo na štetu države i istorije", zaključio je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online