Deeskalacija na sjeveru

Evropska komisija je 28. juna obavijestila Kosovske vlasti o mjerama koje je preduzela zbog nepoštovanja zahtjeva Evropske unije (EU) po pitanju neophodnih koraka ka deesakaciji na sjeveru zemlje, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU.

U pisanom odgovoru za RSE, naveo je da je zvanična Priština obaveštena da su preduzete sledeće mere:

Privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou i bilateralne posete će biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu Kosova u okviru Dijaloga uz podršku EU.

IPA sredstva na čekanju

Programiranje sredstava za Kosovo u okviru programiranja predpristupnih instrumenata (IPA 2024) stavljeno na čekanje.

Predlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan nisu podneti na razmatranje Oboru 29-30. juna.

“Ove mere su privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje će doneti premijer Kosova Albin Kurti”, ističe se u pisanom odgovoru za RSE.

Supsenzija IPA programa predstavlja novinu u merama, dok su ostale već poznate javnosti.

Na sastanku koji je održan 29. i 30. juna u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, odobrene su vodeće investicije za region. Generalni direktor direktorijata za proširenje u Evropskoj komisiji, Gert Jan Koopman je 30 juna, saopštio koje investicije su odoborene, I na listi usvojenih programa nedostaju investicije za Kosovo.

Portparol je ponovio očekivanje Evropske unije po pitanju deeesklacije.

Od Kosova se očekuje da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, da gradonačelnici obavljaju svoje dužnosti u prostorijama koje nisu opštinske zgrade, I raspisivanje izbora u sve četiri opštine na severu Kosova, na potpuno inkluzivan način. To prema Briselu, podrazumeva, poptuno i bezuslovno učešće kosovskih srba.

Srbija da preuzme odgovornost

Portaprol EU je upozorio da i Srbija neće biti pošteđena ako zvanični Beograd ne preuzme svoj deo odgovornosti u pravcu deeskalacije.

“EU takođe pažljivo prati da li Srbija ispunjava naše zahteve i spremna je da preduzme mere u slučaju nepoštovanja”, najavio je ovaj portparol EU.

Na severu Kosova od kraja maja traju povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama. Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, tome su se oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

Situacija je eskalirala 29 maja kada su ranjeni i pripadnici mirovne misije NATO i EULEX-a.

Evropska unija je 3 juna zatražila od zvanične Prištine da preduzme mere ka deeskalaciji i izrazila spremnost da preduzme mere ako se ne ispoštuju zahtevi.

Kako je navedeno u odgovoru za RSE, mere su se počele sprovoditi jer Kosovo još nije preduzelo neophodne korake.