Izbori rješenje!

''Kriza na sjeveru Kosova, šta je izvesnije: deeskalacija ili eskalacija i zašto,'' tema je debate održane u Medija centru u Čaglavici. Miodrag Marinković ispred NVO ''CASA'' i lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović smatraju da i nakon mjesec dana od početka krize na sjeveru Kosova, Vlada Kosova nije povukla nijedan potez koji bi doveo do deeskalacije, već, prema njihovom mišljenju, povlači poteze koji vode još većoj eskalaciji, dok analitičar Alan Meta smatra da su novi izbori rješenje za deeskalaciju.

Miodrag Marinković ispred NVO ''CASA'' ističe da je prošlo više od mjesec dana od početka krize na sjeveru Kosova, bez ijednog poteza koji vodi deeskalaciji stanja na terenu.

''Uzdržanost Beograda da organizuje neku vrstu otpora, može da se protumači kao neka vrsta deeskalacije, ali na terenu se to ne osjeća. Potezi Prištine koje vidimo u posljednje vrijeme, naročito juče, proglašavanjem za terorističke organizacije Severne brigade i Civilne zaštite što je, u stvari, još jedan potez koji će dovesti do eskalacije stanja na terenu'', dodao je Marinković.

Analitičar Alan Meta smatra da su novi izbori rješenje za deeskalaciju.

''Nakon mjesec dana krize na sjeveru Kosova, mislim da političke partije koje su registrovane na Kosovu, ali i premijer Kosova i predsjednik Srbije, treba da se dogovore i donesu odluku o prevremenim izborima za četiri opštine na sjeveru Kosova'', rekao je Meta.

Branimir Stojanović ocjenjuje da će ova kriza trajati još neko vrijeme, jer ne postoji spremnost Prištine da povuče poteze koji bi išli u pravcu deeskalacije.

''Ono što mene brine u cijeloj ovoj situaciji je to što smo vidjeli u posljednjih mjesec dana, jednu neefikasnost najznačajnijih predstavnika i najznačajnijih država zapadnog svijeta, jer da su oni bili rešeniji i oštriji kada su se povlačili radikalni potezi, mi danas ne bi došli u ovu situaciju'', kaže Stojanović.

Iz EU poručuju da je jedno od rješenja krize na sjeveru bezuslovno učešće Srba na novim izborima.