Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano kaže da države članice EU nisu videle dovoljno zadovoljavajućih koraka ka istinskoj deeskalaciji, i podsjetio da su mjere koje su uvedene Kosovu direktan odgovor na eskalaciju situacije prije 24. septembra, piše Ekonomija onlajn.

"Mjere koje su predstavljene za Kosovo bile su direktna reakcija na situaciju prije 24. septembra. Države članice još uvijek nisu videle pomaka kosovske strane za smislenu eskalaciju, zato su mjere i dalje na snazi", rekao je Stano.

On je na konferenciji za medije rekao da je EU iskreni posrednik u dijalogu koji pomaže stranama da nađu konsenzus.

"Ponovili smo to mnogo puta, o ovome se nema šta drugo reći. Put ka EU za Kosovo i Srbiju neminovno ide kroz dijalog kojim posreduje EU, nema drugog puta, obe strane moraju shvatiti da se dijalog mora nastaviti i strane moraju sarađivati na smislen način tako što će postići potreban kompromis za normalizaciju", rekao je Stano.

Portparol EU je odbio da odgovori da li postoji neki paket mera za Srbiju, ali je naglasio da se čeka puna istraga.

"EU je posrednik u dijalogu. Nema novo šta da se kaže, EU put Srbije i Kosova ide neizbežno kroz dijalog. Obe strane moraju da shvate da dijalog mora da se nastavi. Kada je riječ o istrazi o događajima iz Banjske, ponavljam, kada se istraga završi, kada se utvrdi ko je iza napada, onda možemo da preduzmemo određene korake", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online