Ublažavanje kriterijuma

Zamjenica premijera Kosova za zajednice i ljudska prava Emilija Redžepi i ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić zatražili su na sastanku Vlade 29. juna, od ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Fatona Pecija, da se ublaže kriterijumi za dobijanje subvencija za poljoprivrednike iz nevećinskih zajednica.

Na jučerašnjem sastanku Vlade Kosova usvojena je odluka da se od predsjednice Kosova zatraži davanje ovlašćenja ministru poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za potpisivanje Sporazuma između Republike Kosovo i njemačkog GIZ-a za projekat ”Podrška održivom razvoju poljoprivrednog sektora u ruralnim područjima kroz diversifikaciju djelatnosti“.

Tom prilikom ministar Peci je rekao da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Vladu Republike Kosova jer će uticati na povećanje zapošljavanja u manje razvijenim ruralnim sredinama kroz stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje ili samozapošljavanje, očuvanje postojećih radnih mjesta, razvoj biznisa te podizanje ekomonskih delatnosti.

“Preko ovog sporazuma i investicija postići će se diversifikacija poljoprivrednih djelatnosti, kao što su ruralni ili eko turizam, proizovodnja obnovljive energije za poljoprivredna preduzeća, marketing i prodaja na malo, potom diversifikacija i start-up u sektoru poljoprivrede…”, kazao je između ostalog ministar Peci.

Peci je naveo da će podrška njemačkog federalnog ministartva za saradnju i ekonomski razvoj u ovom projektu iznositi 10,2 miliona eura dok će ministartvo poljoprivrede učestvovati sa 10 miliona eura.

Prije usvajanja odluke ministar za zajednice i povratak Nenad Rašic i zamjenica premijera za zajednice i ljudska prava Emilija Redžepi zatražili su od ministra poljoprivrede da razmotri mogućnost ublažavanja kriterijuma za dobijanje subvencija ili grantova za poljoprivrednike iz nevećinskih zajednica.

Redžepi je u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku kazala da bi se ublažavanjem kriterijuma stekli uslovi da i poljoprivrednici iz nevećinskih zajednica budu dobitnici vladine pomoći.

“Naši farmeri i dalje ne mogu da zadovolje kriterijume ministartva za poljoprivredu, nemaju toliko zemljišta, nemaju toliko hektara, trebate imati najmanje 50-100 grla stoke… naši ne mogu da ispune ni jedan od tih kriterijuma i onda ne mogu da apliciraju. Danas imamo sa premijerom sastanak, vidjećemo koje poteze ćemo preduzeti prije nego dođe do javnog poziva naših građana”, kazala je Redžepi.

I ministar za zajednice Nenad Rašic potvrdio je za Radio Kosovo 2 da je u nekoliko navrata razgovarao sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u vezi toga da li postoji mogućnost da kriterijumi navedeni u javnim pozivima ministartva poljoprivrede budu fleksibilniji kada je riječ o zajednicama.

“Jer, to su dosta visoki standardi, radi se o poljoprivrednicima koji imaju više hetara zemlje, koji su dobri proizvođači. A broj takvih poljoprivrednika među zajednicama je mali i zato sam predložio da nađemo neki modul, bar za neki određeni iznos tih poziva, da kriterijumi budu fleksibilnili ili lakši kako bi i onaj potencijalni poljoprivrednik koji ima 50, 70, 80 ari zemlje mogao da učestvuje i dobije podršku”, kazao je Rašić.

Sa druge strane, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci kazao je na jučerašnjem sastanku Vlade da on kao ministar ne može da dozvoli da neko bude dobitnik pomoći na osnovu nacionalne pripadnosti.

“Pripadnici svih etničkih zajednica biće podvrgnuti istim formama i pravilima“, rekao je Peci dodajući da jesu upravo zbog toga što je uočeno da u određenim zonama i pripadnici nevećinskih zajednica ne mogu ispuniti kriterijume, inicirana je i dobijena podrška u iznosu od 10, 2 miliona eura.