Povodom Kurban-bajrama

Premijer Kosova Albin Kurti je povodom Kurban-bajrama obišao policijske jedinice na sjeveru Kosova, tačnije u multietničkom naselju Brđani na teritoriji opštine Sjeverna Mitrovica.

Kako je napisao na svom Facebook nalogu "visoka profesionalnost policije garantuje sprovođenje zakona i osigurava bezbjednosti za sve građane".

U pratnji Kurtija je bio i ministar unutrašnjih poslova Kosova, Xhelal Sveçla.

Zamjenik komandira Policije Kosovaza region sjever rekao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da pojačano prisustvo policije na sjeveru nije vezano za posetu Kurtija i ministra Sveçle, već je deo najavljenog operativnog plana pojačanih bezbednosnih mjera povodom obeležavanja dva praznika na Kosovu, Kurban-bajrama i Vidovdana.

Na ovu posjetu je u međuvremenu reagovala Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Iz ove partije su ocijenili da je Kurtijeva posjeta sjeveru Kosova "snažan šamar u lice međunarodnoj zajednici, i još jedna prijetnja Srbima na Kosovu".

"Ko će sada biti druga strana odgovorna za ovu provokaciju?”, upitali su iz Srpske liste uz napomenu da su Srbi "u miru, bez ikakve pompe" obilježili Vidovdan.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na obilježavanju Vidovdana u Beogradu, rekao da "očekuje mnogo muka i problema na Kosovu".

Na sjeveru Kosova od kraja maja traju povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama.

U ovim opštinama živi većinsko srpsko stanovništvo koje se protivi takvoj odluci nakon bojkota izbora.

Dok se Priština i Beograd međusobno optužuju, međunarodna zajednica sve vrijeme poziva na deeskalaciju.

Takođe, grupa američkih senatora je zatražila od predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena da "izvrši diplomatski pritisak" kako bi se okončala kriza na sjeveru Kosova.