Bajramska poruka

Kosovski muftija Naim Tërnava je povodom praznika Bajrama rekao da je Kurban Bajram jedan od najvažni praznika za muslimane i apelovao na mir na sjeveru Kosova, prenosi Teve 1.

"Opšta bezbjednosna situacija u našoj zemlji nije stabilna koliko bi trebalo da bude. Na sjeveru imamo napetu situaciju već nekoliko mjeseci. Vlada, kao i sve domaće i međunarodne institucije, treba da doprinesu svim svojim mogućnostima smanjenju tenzija. Svi problemi se moraju riješavati dijalogom, bez upotrebe nasilja. Cjenimo rad naših institucija, međunarodne zajednice, njihov doprinos u deeskalaciji situacije i uspostavljanju reda i bezbjednosti“, naglasio je on u govoru u Velikoj džamiji u Prištini.

Tërnava je dodao da „Kosovo ima svoje granice, ima svoj suverenitet, ima Ustav, koji se mora poštovati u svim okolnostima, kako čuvalo nasljeđe mučenika nacije“.

Prema njegovim riječima, ovaj praznik karakteriše hodočašće i rituali koji vernika približavaju Bogu.

On je izrazio zabrinutost zbog porasta nasilja u porodici, kao i povećanja broja razvoda i pada nataliteta, govorio je i o sigurnosnoj situaciji, tražeći produženje situacije. Zatražio je da Vlada i međunarodne institucije rade u tom pravcu.

„Draga braćo i sestre, ovaj praznik je i društveni jer je posvećenost društvu obaveza islamske vjeroispovijesti da se niko ne osjeća uskraćenim za materijalna dobra, zato ostanimo u solidarnosti i harmonije jedni s drugima. Loša dela su ona koja štete islamskoj vjeri, nasilje bilo koje vrste, preljuba, kocka, alkohol, sve je to skoro isto”, rekao je on.

Građani su dobili i poruke za mir, solidarnost, slogu i ljubavi jedni prema drugima.

Izvor: Kosovo online/Teve1