Mjesec posta, dobrote i praštanja

Kosovski muftija Naim Ternava čestitao je svim muslimanskim vjernicima početak meseca ramazana i rekao da sutra počinje blagoslovljeni mjesec posta, dobrote i praštanja.

“Svake godine, svi se radujemo ovom mjesecu jer nas je Bog počastio njime. To je mjesec u kojem se šalju poruke čestitki, to je mjesec molitvi i ibadeta, gdje se povećava ljubav prema vjeri i Bogu, mjesec sa više dobrote i blagostanja nego što iko može izbrojati”, naveo je Ternava u čestitki objavljenoj na Facebooku.

Muftija je dodao da svaki ramazan ispunjava sve više nade i saosećanja, jer je ovo mjesec velikodušnosti i dobrote u kojem se povećava odanost i bogobojaznost, a vjernici osjećaju još veću radost u svojim srcima i dušama.

“Ramazan dolazi da vrati gladne duše za trpezu Milostivog, da u srca uvede milost i bogobojaznost, da ojača ljudsko stvorenje strpljenjem, izdržljivošću, voljom, velikodušnošću i odlučnošću, da ukoreni u grudima djece naše ljubav, poslušnost i vjeru u Svemogućeg Boga“, rekao je Ternava.

Istakao je da je ramazan nova era u kojoj je čovječanstvo primilo posljednje poruke od Boga, poruke koje predstavljaju prekretnicu na putu čovječanstva.

“To je mjesec posta koji se smatra jednim od pet stubova islama, jer se vjernici uzdržavaju od hrane i pića i klone se zabranjenih stvari od zore do sumraka. Ko u ovaj mjesec uđe sa iskrenom namjerom i idući pravim putem, izaći će iz njega sa pravednim svjedočanstvom i biće među nagrađenima na ovom i na onom svijetu“, rekao je on.

Trnava poziva vjernike da se ovom blagoslovljenom mjesecu posvete poslušnošću, bogoslužjem, iskrenošću i solidarnošću, čuvajući i njegujući porodične veze i pružajući ruku pomoći siromašnima.