Kosovski muftija

Muftija Islamske zajednice Kosova Naim Tërnava čestitao je Ramazanski bajram vjernicima i istakao da duh ovog praznika "briše tragove mržnje i očaja", prenosi RTK.

"Svi vjernici se raduju ovom prazniku, jer dolazi nakon velike žrtve, pa je to manifestacija zahvalnosti Bogu nakon posta blagoslovljenog mjeseca Ramazana. I mi na našem Kosovu se radujemo ovom velikom slavlju. Danas, na ovaj poslednji blagosloveni dan ramazanskog posta, u ime Islamske zajednice Republike Kosovo, u ime njenih institucija i u svoje ime kao muftije Republike, čestitam ovaj veličanstveni praznik Bajram“, poručio je Tërnava.

Prema njegovim riječima, mudrost praznika Ramazanskog bajrama su radost i sreća, koji duboko odjekuju u dušama vjernika.

„Ramazanski bajram nosi u sebi brojne vrline i prednosti koje ga razlikuju od drugih praznika, nosi društvene i ljudske vrijednosti islama, gdje se srca spajaju u prijateljstvu, stoga radost Bajrama obuhvata svaki dom vjernika", naveo je muftija.

Tërnava je naveo da bi vernici na ovaj dan trebalo da ostave brige po strani i zaborave nedaće i nevolje, jer "duh Bajrama kao da briše tragove mržnje i očaja".

„Bajram je dan koji i djecu ispunjava radošću, osmjehom i zabavom, dan za rodbinu koji ih spaja u pravdi i povezanosti, dan mnogih posjeta i zagrljaja, dan molitve i nade, dan dobročinstva, dan kada treba očistiti duše i stisnuti ruke, povećavajući i promovišući bratstvo, odanost i još jaču ljubav“, rekao je muftija.

Izvor: RTK2