Ambasador Kosova u Briselu

Ambasador Kosova u Briselu Agron Bajrami kaže da je jasno da bez međusobnog priznanja nema normalizacije odnosa Kosova i Srbije, te da bi uzajamno priznanje trebalo da se desi na kraju procesa dijaloga, prenosi Reporteri.

"Jasno je da ako nema međusobnog priznavanja, odnos se ne može smatrati normalnim. A ovo – uzajamno priznanje Kosova i Srbije – je ono što će morati da dođe na kraju ovog procesa. Nema izlaza, završetak dijaloga, potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, moguća je samo ako dođe do međusobnog priznavanja", rekao je Bajrami.

Dodao je da još uvijek nisu sigurni da Beograd želi da se dijalog završi i da se postigne dugoročno rješenje.

Kada to kaže, Bajrami dodaje da postoje kontinuirani znaci sa strane Srbije da ne namjerava da prihvati sve tačke posljednjeg sporazuma.

Bajrami kaže da Srbija u potpunosti prihvata samo tačku u kojoj se Vlada Kosova obavezuje da obezbjedi odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu.

"Oni u potpunosti prihvataju samo jednu tačku u kojoj se vlada Kosova obavezuje da će obezbjediti odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu. Ali odbijaju da priznaju da su se dogovorili oko drugih tačaka, kao što je tačka u kojoj se slažu da ne blokiraju članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", dodao je Bajrami.

Kaže i da je Srbija već prekršila Ohridski sporazum kada je glasala protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope, a Evropska unija o tako nečemu "greškom ćuti".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri