Ambasador SAD na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier poručio je danas da se SAD nadaju da će se u 2024. godini videti stvarni napredak u primeni sporazuma koje su Kosovo i Srbija zaključili tokom 2023, a kako je istakao "proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u EU".

"U februaru i martu ove godine Kosovo i Srbija su preduzeli hrabre korake ka normalizaciji kroz zaključivanje Osnovnog sporazuma i njegovog Implemenatcionog aneksa. Iako je bilo zastoja, potpuno smo posvećeni njihovoj primeni", naveo je Hovenier u video poruci na platformi "X".

Kako je dodao, SAD snažno vjeruju da će građani Kosova imati benefit od primjene obaveza koje obe strane imaju na osnovu ovih sporazuma.

"U 2024. nadamo se da ćemo viditi stvarni napredak. To uključuje da Srbija preduzme značajne korake da ispuni sve obaveze iz sporazuma i da isto tako Kosovo ispuni sve obaveze, uključujući napredak u vezi Zajednice srpskih opština. Na kraju, ovaj proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u EU. Implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa je važan korak ka toj budućnosti", rekao je Hovenier.

Naveo je tri osnovna cilja koja, kako je naveo, SAD imaju za Kosovo, i na kojima su zajedno radile sa Vladom Kosova.

"Videti da Kosovo zauzima svoje mjesto u evropskim i evroatlantskim strukturama, unapređenje vladavine prava i efektivno upravljanje i inkluzivni ljudski razvoj i održiv privredni rast", rekao je američki diplomata.

On je istakao da je odnos SAD i Kosova zasnovan na zajedničkim vrijednostima - slobode, demokratije, nezavinosti i različitosti. Kako je dodao, vjeruje da će se ovo partnerstvo nastaviti i jačati u 2024. godini u svim sektorima zajedničkog rada.

"SAD su ponosne na sve ono što smo postigli zajedno. Iznad svega, partnerstvo i prijateljstvo SAD i Kosova ostaje snažno. Želimo zdravu i uspješnu 2024", naveo je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online