Bivši premijer

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je glavni cilj dijaloga Kosova i Srbije je postizanje međusobnog priznanja, ali se pod vođstvom Albina Kurtija taj dijalog pretvorio u proces upravljanja krizom, koji vodi unutrašnjoj političkoj kalkulaciji obe strane.

"Osnovni cilj dijaloga Kosova i Srbije je rješavanje sporova radi postizanja međusobnog priznanja. Sa ovom vladom dijalog je prešao na drugi kolosjek, na upravljanje krizama, koji obe strane koriste za unutrašnju političku upotrebu", rekao je Mustafa za Gazetu express.

On je naveo da je vlada u početku preduzimala populističke akcije za proširenje suvereniteta, koje prodaju "neupućenim građanima", ali se zatim povlačila nakon opomena i sankcija međunarodne zajednice.

Takva politika je potpuno pogrešne za Kosovo, mimo svih strateških interesa, smatra Mustafa.

Povodom izjave potpredsednika vlade Besnika Bislimija o Ohridskom sporazumu, Mustafa kaže da je, uz to priznanje da je vlada odustala od formalnog priznanja i uz nedostatak volje za implementacijom, taj sporazum teži i ima nepredvidive posljedice u odnosu na sporazum iz 2013. godine.

Naveo je i da je od političkog sporazuma koji ima za cilj produženje suvereniteta, međusobno priznavanje, članstvo i međunarodno priznanje, to prešlo u sporazum za "status kvo".

Dodaje i da zastoji u procesu dijaloga najmanje odgovaraju Kosovu, već idu u prilog Srbiji, da se, kako kaže, "zločini posljednjeg rata stave u zaborav".

"Kosovo bi što prije moralo da vrati fokus dijaloga na uzajamno priznanje i odustane od ideje da se gradonačelnici utvrde u 'tvrđavama' u opštinama, gdje nijedan građanin ne ide da traži usluge", zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express