Za tri dana, 27. juna, navršiće se sedam godina, pet mjeseci i 27 dana od kada su aktuelni ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj i drugi, optuženi za huligansko ponašanje i druga krivična djela, tokom protesta održanog 2013. godine.

To znači da se poslije 10 godina od kada su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, predmet  završava bez epiloga, jer je nastupila apsolutna zastarelost, piše Reporteri.

"Zakletva za pravdu" je prvi put objavila optužnicu 10. avgusta 2021. nakon što su Sveçla i drugi pozvani na sud, kako bi se suočili sa optužbama koje se odnose na 2013. godinu.

Zaprećena kazna u ovom slučaju je novčana kazna od 200 do 10.000 eura, kao i kazna zatvora do pet godina.

Relativna zastarelost ovih djela nastupa nakon pet, a apsolutna zastarelost nakon 10 godina od izvršenja krivičnog djela.

"Zakletva za pravdu" je poslala zahtjev za informacije Osnovnom sudu u Prištini u vezi sa razjašnjenjem istorije krivičnog postupka protiv ministra Sveçle i drugih optuženih, ali za sad sud nije uputio tražena pojašnjenja.

Više od sedam godina nakon podizanja optužnice, bez saslušanja

Prvo ročište protiv Sveçle i ostalih zakazano je 2.706 dana od dana kada su optuženi za huligansko ponašanje i druga krivična djela.

To ročište je odredio sudija Erol Gashi za 10. avgust 2021, tačno osam godina, jedan mjesec i 18 dana nakon 23. juna 2013, ali se Sveçla nije pojavio, kao ni drugi optuženi.

Isto se desilo na sljedećem rošištu 3. februara 2022,  kada je po drugi put propao proces protiv Sveçle i drugih, jer se nisu pojavili na sudu. Tada je sudija Gashi izdao naredbu za privođenje Sveçle, jer je utvrđeno da je uredno pozvan na ročište.

Sveçla se pojavio pred sudom, 400 dana nakon prvog neuspjeha -  6. juna 2022, međutim ni to ročište nije održano, jer su izostali Molliqaj i još petoro optuženih.

Nakon još neuspjelih ročišta, predmeti protiv optuženih su razdvojeni.

Optužnica: Sveçla se vidi na fotografiji kako kamenicama napada državna vozila

Osnovno tužilaštvo u Prištini primilo je 27. juna 2013. godine krivičnu prijavu Policije Kosova protiv osumnjičenih Dardana Molliqaja, Xhelala Sveçle, Arsima Makastene, Bekima Shkadre i drugih za krivično djela napad na službeno lice, uništenje ili oštećenje imovine, a zatim i za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i nanošenje lakih tjelesnih povreda.


Xhelal Sveçla u akciji uništavanja Euleks vozila/Koha

Na osnovu te krivične prijave, Tužilaštvo je 14. marta 2014. godine podiglo optužnicu protiv Sveçle, Molliqaja i drugih, a oni se pojedinačno terete za krivično djelo u masi koja čini krivična djela i huliganstvo.

U optužnici se navodi da su oni 27. juna 2013, u Ulici Majke Tereze, tokom protesta, nasilničkim i huliganskim radnjama, bacali kamenje, farbu, staklene kugle, flaše, pirotehnička sredstva, pri čemu su usled ovih radnji povređeni policajci, a oštetili su i službene policijske uniforme i opremu, dva automobila tipa "micubiši pajero” i "tuareg", u vlasništvu Vlade Kosova kao i još dva automobila tipa "Golf V" u vlasništvu Policije Kosova.

U obrazloženju optužnice se, između ostalog, navodi da se na dostavljenim fotografijama vidi XHelal Sveçla kako kamenuje vozila Vlade Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri