Plaćena kaucija

Radoš Petrović, koji je bio uhapšen 29. maja u Zvečanu na sjeveru Kosova tokom sukoba Srba sa KFOR-om, pušten je da se brani sa slobode.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila njegova porodica uz navode da je plaćena kaucija.

Petrovića Tužilaštvo Kosova tereti da je počinio krivična djela "udruživanje radi protivustavnog djelovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Republike Kosovo, ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom" i "napada na službeno lice".

U međuvremenu je i direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Petar Petković, potvrdio da je Petrović pušten iz pritvora.

"Pravda je pobjedila, Radoš Petrović je pušten na slobodu! Zašto je bio utamničen 26. dana kada svi znaju da nije bio kriv o čemu postoje i dokazi?", napisao je Petković na svom Twitter nalogu.

Dodao je i da svi uhapšeni Srbi "moraju biti oslobođeni".

Policija Kosova je do sada uhapsila desetak pripadnika srpske zajednice zbog napada na KFOR, ustavni poredak Kosova ili napada na novinare.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute 26. maja, kada je Policija Kosova asistirala prilikom preuzimanja opštinskih zgrada kako bi obezbjedila prostor za rad novih albanskih gradonačelnika. Tome se lokalno srpsko stanovništvo oštro suprostavilo jer nakon bojkota aprilskih izbora ne prihvataju rezultate.

Situacija je eskalirala 29. maja kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om i tom prilikom je povređeno oko 80 osoba na obe strane.

Srbi od tada svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku uz zahtev da novi gradonačelnici ne dolaze na posao i da se povuče policija.

Međunarodna zajednica traži hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.