Visoki predstavnik EU

Nakon jučerašnjih kriznih razgovora u Briselu bez konkretnih rezultata kada je u pitanju rješavanje krize, ovog jutra uslijedilo je novo hapšenje Srbina na Sjeveru Kosova, a potom i serija kritika i optužbi iz Srbije na račun Kosova. U međuvremenu su u južnom dijelu Mitrovice marširali pripadnici KBS-a. „Eskalacija se nastavlja, to nećemo tolerisati“, oglasio se upravo visoki predstavnik EU, Josep Borrell.

Nakon više najava mogućeg sastanka, juče je u Briselu održana krizna runda dijaloga. Trilaterale, međutim, nije bilo, već su se premijer Kosova i srpski predsjednik odvojeno sastajali sa visokim predstavnikom EU, Josepom Borrellom i izaslanikom, Miroslavom Lajčakom.

Sastanci su završeni bez konkretnih rezultata kada je u pitanju rješavanje novonastale krize, ali su iz EU poručili da je identifikovan mogući put napred, te da su Kurtiju i Vučiću predstavili konkretne prijedloge za deeskalaciju – povlačenje policajaca kod opštinskih zgrada na Sjeveru, uz istovremeno povlačenje građana, održavanje novih izbora uz učešće Srba, a potom i vraćanje dijalogu.

Borrell se osvrnuo i na nedavne incidente, navodeći da „ne može biti nekažnjivosti za počinioce nasilja“, dok je istovremeno, nakon optužbi zvaničnog Beograda na račun Prištine, zatražio od EULEX-a da sprovede istragu o navodima za samovoljna hapšenja i maltretiranje zatvorenika. Od Beograda, sa druge strane, zatražio je da odmah i bezuslovno pusti pripadnike Policije Kosova koji su uhapšeni prošle nedjelje.

Sudeći po izjavi koju je dao odmah nakon sastanka u Briselu, sa redosledom koraka za deeskalaciju koje je predložio Borrell, ne slaže se premijer Albin Kurti koji pristaje na izbore, ali samo nakon peticije za smenu gradonačelnika, a na zahtjeve o povlačenju specijalaca poručuje da će „smanjenje“ prisustva policije ispred opštinskih zgrada na Sjeveru uslediti nakon što se „uklone nasilni ekstremisti“.

Vučić, sa druge strane, u svom obraćanju nije komentarisao zahteve za „hitno i bezuslovno“ oslobađanje pripadnika Policije Kosova kojima je prošle nedjelje određen jednomjesečni pritvor, naglasivši da rješavanje krize najviše zavisi od Kosova, ali i da se plaši da je „sve otišlo predaleko“.

Ovog popodneva se još jednom oglasio visoki predstavnik EU, Josep Borrell, nakon jutrošnjeg hapšenja Srbina u sjevernom dijelu Mitrovice, kojem je potom određeno i 48-časovno zadržavanje, serije kritika i optužbi iz Beograda, a u međuvremenu i marša pripadnika KBS-a u južnom dijelu Mitrovice.

Borrell poručuje da se eskalacija situacije neće tolerisati.

„Veoma sam uznemiren zbog situacije na Sjeveru Kosova: vansudskih hapšenja Srba sa Kosova i marša Kosovskih bezbjednosnih snaga u Južnoj Mitrovici; praćena teškom retorikom iz Srbije“, naveo je.

Borrell naglašava da je situacija sve opasnija.

„Uprkos jučerašnjem kriznom sastanku, eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Nećemo to tolerisati“, naglasio je Borrell.