Policija Kosova sprečila je teroristički napad, tvrdi ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla.

Informacija stiže neposredno nakon što se u Zvečanu obreo veći broj oklopnih vozila i samih specijalaca Policije Kosova, te nakon što je zamjenik komandira Policije Kosova za region Sjever za portal Kossev potvrdio da nije bilo hapšenja.Međutim, ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla, je potvrdio da je u jednom automobilu pronađena značajna količina oružja – zolja, osa, eksploziv i municija sa uniformama.

Sveçla je optužio Srbiju kao odgovornu.

Na dostupnim fotografijama vidi se parkiran automobil beogradskih tablica, sa gepekom u kojem se nalazi predmeti koji liče na oružje, čak i sa ispisanim nazivom „osa 2 punjenja“, ranac, metalna kutija, i vire dva predmeta nalik na kundak. Na zadnjim sjedištima skoro do vrha napunjeno je kesama, torbama i rančevima.

U nastavku objavljujemo izvorno saopštenje Xhelala Sveçle, prevedeno sa albanskog:

„Zahvaljujući intenzivnom angažovanju specijalizovanih jedinica Polcije Kosova i dobijenim informacijama – obavještajnim podacima, danas je na oko 100 metara od opštine Zvečan identifikovan automobil beogradskih registarskih oznaka u kojem su bile veće količine oružja, eksplozivnih naprava i municije. Otkrivene su razne vrste, uključujući Zolju, osu, eksploziv, automatsko oružje, značajnu količinu municije, šok bombe, vojne uniforme i torbe.

Sva ova sredstva su bila namjenjena i služe za izvođenje terorističkih napada na građane i institucije Republike Kosovo. Ovo je još jedan dokaz da Srbija kroz ovakve grupe i organizacije ima za cilj da destabilizuje našu zemlju.

Policija Kosova, zajedno sa svim ostalim bezbjednosnim agencijama, nastavlja svoju posvećenost sprečavanju svakog mogućeg akta koji ima za cilj da naruši bezjebdnost naše zemlje.

Ovaj slučaj potvrđuje informaciju dobijenu od bezbjednosnih institucija Republike Kosovo da su tokom posljednjih nedjelja na Kosovo sa teritorije Srbije unošeni automobili i druga vozila sa vojnim oružjem“.