Počela primjena odluke

Uspješno je počela primjena odluke ministarstva unutrašnjih poslova kojom se omogućava prelazak sa vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije za građane na Kosovu, na vozačke dozvole Republike Kosova, oglasio se danas ministar unutrašnjih poslova Kosova, Xhelal Sveçla.

On poručuje da se danas pozivu ministarstva odazvalo 29 građana u devet opština širom Kosova.

„Biće ovo dobra prilika za naše građane koji će, nakon što budu opremljeni vozačkom dozvolom naše Republike, imati priliku da se slobodno kreću unutar naše zemlje“, ocjenjuje Sveçla.

Naglašava da je ministarstvo donelo odluku o promeni dozvole usljed zahtjeva „naših građana iz redova srpske zajednice i Policije Kosova, u cilju povećanja javne bezbjednosti i rješavanja zahtjeva građana“.

Sveçla se zahvalo građanima na saradnji i pozvao ih da iskoriste priliku do isteka roka.

A rok za prelazak sa srpskih dozvola na kosovske trajaće tri mjeseca, tj. do 9. avgusta. Po njegovom isteku saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Uslovi i proces ove procedure u većini su jasno izneseni u prethodnim danima, ali jedno od ključnih pitanja – da li će se građanima po završetku procesa izdavanja kosovskih vozačkih dozvola, vraćati važeća srpska – nije jasno naznačeno.

Sveçla takođe danas u svojoj objavi nije dao odgovor na ovo pitanje.

Odluka Vlade Kosova o zamjeni vozačkih dozvole naišla je na pozitivne reakcije pojedinih ambasadora na Kosovu.