Zamjenio ga Sveçlin prijatelj

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Beke Berisha, koji je i predsjednik Komisije za bezbjednost, na današnjoj sjednici te komisije optužio je čelnike policije i ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçlu da se imenovanja u policiji dobijaju na političkoj osnovi, piše Gazeta express. Takođe je tvrdio da je major Shemzi Haziri smenjen jer je vodio istragu protiv ministra u vladi Albina Kurtija, a da je na njegovo mjesto postavljen prijatelj Xhelala Sveçle.

Prema Berishinim riječima, sada istražitelji u Policiji Kosova, za koje vlada smatra da su opozicioni, neće imati priliku da se bave istražnim procesima "u kojima su subjekti Kurtijevi i vladini zvaničnici".

"Od sada, afere ne mogu da istražuju istražitelji koji su označeni kao pripadnici opozicije u okviru specijalne istražne jedinice", rekao je Berisha.

Dodao je da je primjetan i drugi vid diskriminacije koji se odnosi na to da se ti istražitelji ne šalju na obuke, pa čak ne mogu ni da koriste službene automobile.

Osim toga, Berisha je rekao da je direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha pozvao majora Shemzija Hazirija u julu 2023. godine i da mu je saopštena odluka o premještaju. Berisha kaže da je ta odluka bila političke prirode.

"Major Shemsi Haziri je rekao da je to zbog nedavnih istraga Martina Berishaja, Nagipa Krsniqija, Donike Gërvalle-Schwarz, zamjenice Lize Gashi i ministra Hajrullaha Çekua. Ministar Elbert Rramani je takođe pod istragom zbog fonda za zajednice zbog zloupotrebe oko 200.000 eura. Hisen Durimishi za lepljive karte i održavanje Autoputa i Podujevskog puta", naveo je Berisha.

Kaže i da je major Shemsi Haziri bio jednom u Sloveniji i dva puta u Crnoj Gori, a da je po povratku iz druge posjete Crnoj Gori obavješten o premještaju. Navodi da je major Shemsi Haziri uklonjen iz istrage po političkoj osnovi.

Prema riječima Berishe, umjesto majora Hazirija već je postavljen prijatelj ministra Xhelal Sveçle.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express