Analitičari

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kaže da je veoma zabrinut stanjem na sjeveru Kosova i da je deeskalacija neophodna. Kosovsko pitanje mora da se riješi do kraja godine, jer u 2024. godini Kosovo neće biti u centru pažnje, poručuje Lajčak. Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ističe da kriza na sjeveru Kosova ima potencijal da preraste u međunarodni i regionalni konflikt i da SAD u potpunosti podržavaju napore EU da tu krizu razriješi. Poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da je susret visokih zvaničnika u okviru dijaloga u Brieslu jedino rješenje za deeskalaciju na sjeveru.

Politički analitičar Blerim Burjani je naveo da nijedna od strana ne sme da povlači jednostrane poteze, jer, kako tvrdi, takvi postupci su dosad dovodili do nasilja i tenzija.

‘’Prije svega mora doći do smirivnja tenzija na sjeveru Kosova, a dijalog je jedino rješenje za trenutno stanje. Poruka je jasna, treba da se zaustave tenzije, da se okrenemo dijalogu i da se na taj način riješi krizna situacija. Moramo imati izbore na sjeveru, što prije to bolje, gdje Srbi treba da učestvuju i imaju svoju vlast koja im pripada, jer su oni u većini tamo’’, rekao je Burjani.

Miodrag Marinković ispred NVO “CASA” smatra da je jedino rješenje za izlazak iz nastale krize na sjeveru Kosova nastavak dijaloga.

‘’Do rješenja može doći samo dijalogom koji će na podjednak način uzeti u obzir interese i jedne i druge strane. Kakve su reakcije koje u javnosti možemo mi da vidimo iz toga jeste da je međunarodna zajednica konačno sazrela da uvidi da trenutna situacija može da izazove mnogo veće konflikte i da dovede do situacije koja nema povratka i da postoji neka vrsta opreza, ali nove odlučnosti međunarodne zajednice da se to ne dozvoli i to se prije svega vidi u pozivu Vučića i Kurtija da dođu u Briselu, da o tome razgovaraju. Misli da će do tog razgovora svakako doći", kazao je Marinković.

Sagovornici RTK2 očekuju da će se premijer Kosova i srpski predsjednik ipak sastati u Briselu.

‘’Treba da se uradi nešto što prije, jer ova situacija više nije normalna, niko ovo više ne može da razume šta se dešava. Ovo stanje je neodrživo i ne treba eskalacija, već treba da se mijenja politika na sjeveru Kosova’’, smatra Burjani.

‘’Ono što možemo očekivati od tog sastanka, neće biti nekih revolucionarnih dogovora, strane će izraziti svoje stavove, koje mi znamo. Do progresa može doći jedino ukoliko međunarodna zajednica napravi neki plan za krizu na sjeveru, tj. plan za deeskalaciju’’, dodao je Marinković.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell pozvao je premijera Kosova i predsjednika Srbije na hitan sastanak za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.