Iz redova srpske zajednice

Policija Kosova je u Gračanici kod Prištine uhapsila jednu osobu iz redova srpske zajednice, Dragišu Milenkovića, pod sumnjom da je počinila ratni zločin.

Kako se navodi u saopštenju, Dragiša Milenković se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je kao čuvar u Lipljanu "sistematski vršio torturu, fizičko i psihičko nasilje", te da je "nehumano postupao prema albanskim zatvorenicima", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Policija navodi da je prilikom pretresa kuće osumnjičenog, kao materijalne dokaze, konfiskovala revolver, vojni nož, metalnu šipku, dokumenta, rješenja, beleške i njegov lični telefon.

Povodom ovog hapšenja pripadnici srpske zajednice su se okupili u znak protesta ispred Policijske stanice u Garačanici, a u jednom trenutku su blokirali i magistralni put Priština – Gnjilane, koji prolazi kroz tu opštinu.

Oni traže da se uhapšeni oslobodi.

Gračanica je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra.

U međuvremenu je ragovala najveća stranka kosovskih Srba - Srpska lista, uz navode da se radi o "neosnovanom hapšenju".

Otkrili su da je uhapšena osoba Dragiša Milenković, dodajući da se nastavlja "lov na Srbe pred očima međunarodne zajednice".

Reagovala je i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije, ocenjujući da se radi "antisrpskoj kampanji".

Optužili su premijera Kosova Albina Kurtija da stoji iza ovog hapšenja, odnosno da je to njegov "plan odmazde nad Srbima". Za tako nešto nisu pružili nikakve dokaze.

Tokom rata na Kosovu u period od 1998. do 1999, ubijeno je više od 13.500 ljudi.

Vjeruje se da su 76 odsto njih bili civili. Takođe, još se traga za oko 1.600 nestalih lica, uglavnom iz redova albanske zajednice.

Od 2000. do 2008. godine, ratne zločine na Kosovu je istraživala Misija Ujedinjenih nacija (UNMIK), dok je od 2008. godine za istrage ratnih zločina bila odgovorna Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX).

Ova misija je 2018. godine dokumenta predala kosovskom tužilaštvu i lokalnim sudovima.