Stav analitičara

Od kada su tri kosovska policajaca u pritvoru u Srbiji kamioni sa robom iz Srbije ne mogu da uđu na Kosovo, iako se prema izjavi premijera Kosova Albina Kurti ne radi o ekonomsko-trogovinskim mjerama prema Srbiji, već o pojačanoj kontroli na graničnim prelazima iz bezbjedonosnih razloga. Međutim, kao odgovor vozači kamioni koji danima čekaju na ulazak na Kosovo odlučili su da blokiraju izlazak kamiona i autobusa sa kosovske na srpsku stranu granice, pa su tako od juče blokirani prelazi između Kosova i Srbije, Merdare, Jarinje i Brnjak.

Direktor foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da je ova mjera ozvaničila ekonomski rat između Kosova i Srbije. Janjić u izjavi za redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova 2 izražava žaljenje što je Srbija praktično na ovu odluku Vlade Kosova odgovorila recipročnim mjerama.

On ocenjuje da će Srbija imati veću štetu od Kosova, uzimjaući u obzir činjenicu da ona učestvuje u regionalnim inicijativama kao što su Otvoreni Balkan i Berlinski proces.

“Siguran sam da je bilo mnogo pametnijih rješenja, a to je prije svega da razgovaraju. Ako ne mogu Kurti i Vučić, valjda mogu Privredne komore. Moglo je ovo i trebalo je da spreči, ali sad imamo tu činjenicu i treba videti da li će same strane ili pod nekim pritiskom, mada ne razumijem zašto bi sada međunarodna zajednica i vršila pritisak”, kaže Janjić.

Janjić napominje da od blokiranja slobode kretanja nemaju nikakvu korist ni Srbija, ni Kosovo. On dodaje da je jedini problem koji je trebalo rješavati, povratak predstavnika srpske zajednice u kosovske institucije i bezbjedonosne strukture.

Istovremeno, Janjić ocjenjuje da retorika političkih lidera sa Kosova i iz Srbije znatno utiče na podizanje tenzija i eskalaciju situacije na terenu.

Kosovski novinar i dobar poznavalac političkih prilika Gëzim Baxhaku kaže da je sasvim očigledno da kosovski i srpski lideri izbjegavaju realizaciju dogovorenih sporazuma. Badžaku, u izjavi za redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova 2, navodi da se stvaranjem kriznih situacija skreće pažnja sa glavnih tema, a to su formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i realizacija ostalih tačaka iz sporazuma iz Brisela i Ohrida.

“Problemi se ne mogu ovako jrešavati i treba odgovoriti na poziv viskog predstavnika EU Borrella za sastanak u Briselu”, kaže Baxhaku, ali dodaje i da u ovom trenutku ne vidi dobru volju ni jedne strane da dođe do sastanka i rješavanja problema.

Baxhaku ne isključuje mogućnost novih kaznenih mjera od strane EU i SAD, ukoliko lideri Kosova i Srbije, ne krenu u pravcu deeskalacije situacije.