Na udaru džep građana

Nadležne vlasti na Kosovu obećale su da će pojačati napore u praćenju tržišta, kako bi se sprečilo eventualno povećanje cijena, nakon odluke Vlade Kosova da zabrani ulazak srpske robe, prenosi Reporteri.

Iz Ministarstva za trgovinu, industriju i preduzeća ističu da će povećati broj inspekcija.

"Tržišna inspekcija će pratiti tržište i u slučaju da se utvrdi kršenje važećih zakonskih odredbi biće preduzete kaznene mjere“, navodi se u saopštenju.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, ukoliko se prilikom praćenja utvrde bilo kakve nepravilnosti, kazne se kreću od 1.000 do 4.000 eura.

Takođe, Uprava za zaštitu konkurencije Kosova navodi  da će se „fokusirati na kontrolu cijena osnovnih proizvoda – brašna, pšenice, ulja, šećera, mlijeka”.

Srbija je među zemljama sa najvećim prisustvom proizvoda, bilo prehrambenih ili drugih, na Kosovu.

Srbija za jedan dan na Kosovo izveze robu u vrijednosti od milion eura.

Kosovo se suočava sa povećanjem cijena proizvoda i usluga od kraja 2021. godine, uglavnom zbog poremećaja u snabdjevanju izazvanih pandemijom koronavirusa, ali i zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela krajem februara 2022.

Prošlu godinu Kosovo je završilo sa prosječnom stopom inflacije od skoro 12 odsto.

Situacija se može promjeniti na duži rok

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna smatra da u kratkom roku preduzeća neće promjeniti cijene proizvoda.

„Ako su preduzeća prinuđena da sirovinu koju su kupili u regionu, u ovom slučaju u Srbiji, dovoze iz Kine ili neke daleke zemlje, to će poskupiti sirovinu i uticati na cijene. Ne voljom ili željom naših proizvođača i uvoznika“, kaže Rafuna.

Sa Rafunom se slaže i Arben Tershnjaku, direktor kompanije „Liri” u Prizrenu, koja se bavi proizvodnjom raznih prehrambenih proizvoda.

„Cijene proizvoda ne rastu samo jednim potezom. Fabrika "Liri" podiže cijene samo u slučajevima kada postoji kretanje troškova. Nemamo sirovine koje dobijamo iz Srbije“, kaže on za RSE.

Uvoz iz Srbije tokom decembra 2022. godine

Kada je krajem 2018. godine Vlada Kosova uvela taksu, prvo 10 odsto, a zatim 100 odsto, na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine, postepeno se primjećuje povećanje cijena proizvoda na tržištu Kosova.

Četiri mjeseca nakon uvođenja takse, koja je na snazi više od godinu dana, podaci Agencije za statistiku Kosova su pokazali da je stopa inflacije porasla – u martu 2019. iznosila je 3,3 odsto u odnosu na mart 2018. godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri