Legitimno

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan poručio je povodom dolaska ministra Elberta Krasniqija u opštinsku zgradu u Leposaviću, što je izazvalo veliko negodovanje Srba, da svaki put kada "kosovske vlasti koriste te zgrade kao simbol njihove opozicije planu SAD i EU za deeskalaciju situacije na sjeveru to narušava odnose između etničkih grupa i odnose između Kosova i evroatlantske zajednice", i upozorio da će zbog toga biti posljedica.

Na onlajn konferenciji za medije Escobar je na pitanje Kosovo onlajn da prokomentariše dešavanja u Leposaviću, rekao da se čuju "zamerke" da SAD rade mnogo više da pomognu Srbiji nego Kosovu".

"Sve što smo uradili u posljednjih 60-90 dana išlo je u prilog tome da podržimo Kosovo. Srbija nije htjela da napreduje aplikacija Kosova za Savjet Evrope, mi smo je podržali. Srbija je željela da insistiramo da Kosovo odustane od izbora na sjeveru – mi smo ih podržali. Srbija je htjela da se izbori proglase nelegitimnim zbog male izlaznosti – nismo. Ni u jednom slučaju u posljednjih 90 dana, nismo uradili ništa što nije bilo u korist Kosova. Ono što smo tražili od Kosova je da ne koriste opštinske zgrade. To je bila nepotrebna eskalacija u trenutku kada su tenzije podignute. Pa, američka vlada napuštala je službene zgrade zbog poplava, požara, Covida, čak i zbog protesta. Rekli smo da nema potrebe za eskalacijom. Legitimnost gradonačelnika ne bi bila dovedena u pitanje da rade sa alternativnih lokacija. Čak i da rade sa Mjeseca, njihove akcije bi bile legitimne. Ipak, insistirali su da rade iz opštinskih zgrada", rekao je Escobar.

On je rekao da će SAD, zajedno sa EU nastaviti da insistiraju na zahtjevima za deeskalaciju i ukazao da će biće posljedica ako Kosovo nastavi da odbija da ih ispuni.

„I dalje radimo na EU planu od tri tačke za deeskalaciju krize koja je izazvana inauguracijom gradonačelnika i njihovom instalacijom u opštinskim zgradama, što je izazvalo proteste. Naša pozicija je na liniji sa EU, vjerujemo da gradonačelnici treba da rade sa alternativnih lokacija, da specijalna policija treba da se povuče iz tih objekata, kao i da prestanu protesti, a da svako ko je učinio nasilno djelo protiv vojnika Kfora ili Policije Kosova treba da odgovara. Novi izbori uz bezuslovno učešće Srba treba da budu sprovedeni što je prije moguće i treba odmah da se vratimo dijalogu, kako bismo obezbjedili da se sprovede Ohridski sporazum“, rekao je Escobar.

Još jednom je naglasio da je formiranje ZSO obaveza Kosova i da oni kosovski zvaničnici koji tvrde da to može da se odbije "mute vodu".

"Ne tražimo ništa na šta se Kosovo nije obavezalo. ZSO je obaveza između Kosova i Srbije, ali i između Kosova i EU. Pomoći ćemo Kosovu da ZSO uobliče u okvir evropskih standarda. A to je nivo pružanja opštinskih usluga, na srpskom jeziku za kosovske državljanje, u skladu sa evropskom politikom. U tom kontekstu, ne postoji evropski model po kojem susjedna zemlja može da pređe granice druge zemlje i da naruši njenu ustavnost, funkcionalnost. To je naš cilj. Ono što ne razumemo je zašto vlada Kosova odbija da prizna da ima pravne obaveze."

Povodom izjava premijera Albina Kurtija da u slučaju ZSO da on samo insistira da se primjeni zakon i vladavina prava, Escobar je ukazao da to takođe znači da je obavezan da prihvati međunarodne obaveze Kosova.

"Zakoni i vladavina prava ga takođe obavezuju da ispuni međunarodne obaveze, da primjeni sudske odluke o manastiru Dečani, da implementira u potpunosti ustavne i druge obaveze Kosova kada je riječ o upotrebi jezika, da prati preporuke Venecijanske komisije o eksproprijaciji“, rekao je Escobar.

Povodom sankcija Kosovu jer odbija da ispuni zahtjeve SAD i EU, Eskobar je rekao da će ako se tako nastavi svakako biti posljedica.

„Tražimo od obe zemlje da uzmu učešća u izgradnji regionalne stabilnosti. Oni koji hoće da budu partner sa nama, treba da rade sa nama i EU kako bi se išlo naprijed. Ovo je regionalno pitanje, jedna zemlja i jedan lider ne mogu da određuju regionalnu i evropsku stabilnost. Oni koji odbiju partnerstvo, imaće posljedice“, naveo je Escobar.

Kada je riječ o o hapšenju tri kosovska policajca, Escobar je rekao da SAD pažljivo prate slučaj. Rekao je da se neće oglašavati dok ne budu poznate sve činjenice.

„U ovom trenutku, dva su najvjerovatnije scenarija. Ili da su uhvaćeni na teritoriji Kosova i odvedeni u Srbiju ili da su nenamerno prešli granicu i našli se na teritoriji Srbije. U oba slučaja, jasno je da ovi policajci nisu imali namjeru da se nađu u Srbiji i treba da budu pušteni. Pozivamo na sve strane da rade sa međunarodnim faktorom na Kosovu, kako bismo utvrdili činjenice“, rekao je Escobar.

Ukazao je da ne žele da trenutna kriza između Srbije i Kosova bude diktirana ovim slučajem.