Sljedeće nedelje u Briselu

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Josep Borrell najavio je u četvrtak da se nada da će se sljedeće sedmice sastati s predstavnicima Kosova i Srbije u Briselu, prenosi Reporteri.net.

Sastanak će se održati u vrijeme napetosti između Kosova i Srbije zbog odbijanja kosovskih Srba da prihvate nove predsjednike opština iz redova Albanaca u četiri sjeverne opštine u kojima je koncentrisana manjina kosovskih Srba.

"Pozvaću obje strane, u Srbiji i na Kosovu, na sastanak o upravljanju kriznim situacijama ovdje u Briselu sljedeće sedmice", rekao je Borrell nakon dolaska na sastanak ministara odbrane NATO-a u Briselu i na kojem učestvuje šef evropske diplomatije.

Kako prenose španski medij "El Punt Avui", Borrell je rekao da se, s obzirom na stanje odnosa Srbije i Kosova, vraća "metodu upravljanja krizom", s obzirom na pogoršanje situacije.

Što se tiče slučaja trojice kosovskih policajaca, Borrell je naglasio da EU "pokušava da utvrdi šta se tačno dogodilo" i da je EU "u bliskom kontaktu" sa komandom misije NATO-a na Kosovu i sa Beogradom i Prištinom "da vidi šta se ovdje zaista dogodilo i šta je dovelo do ovog hapšenja”.

„Znate da je tamo bio incident u vezi hapšenja tri policajca sa Kosova i pokušavamo da shvatimo šta se tačno dogodilo. U bliskom smo kontaktu sa komandantom Kfora i obema stranama kako bismo videli šta se zaista dogodilo što je dovelo do ovog hapšenja”, rekao je on novinarima prije početka sastanka ministara unutrašnjih poslova EU sa NATO.

"U međuvremenu, moramo tražiti mir na terenu", rekao je šef evropske diplomatije.

O Borrellovom pozivu govorio je i premijer Albin Kurti, koji još nije odlučio da li će sljedeće nedjelje otputovati na sastanak sa Vučićem.

“Što se tiče poziva gospodina Borrella da se sastanemo u Briselu, malo mi je čudno jer kada smo ga pitali o sastanku u Briselu prošle sedmice, rekao je da nam je prvo potrebno deeskalacija situacije. I odmah nakon otmice trojice policajaca od strane srpskih specijalnih jedinica, Borrell zahtjeva sastanak na visokom nivou. Kada je eskalacija velika kao planina, onda dobijem poziv za sastanak u Briselu. Međutim, kada sam i sam tražio sastanak, rekli su da moram da deeskaliram situaciju. Još nisam odlučio da li ću ići, ali ću na vrijeme obavijestiti gospodina Borrella”, izjavio je Kurti na Prespanskom forumu, piše Reporteri.net.

Američki emisar Gabriel Escobar također čeka da vidi hoće li se ovaj sastanak dogoditi. Ako Kurti i Vučić odu, Escobar je rekao da će i on putovati.

Američki diplomata je rekao da će uticati da se Kurti i Vučić sastanu.

“Sada se radi na zahtjevu da lideri odu u Brisel i na osnovu priprema za to moraćemo da odlučimo da li ću letjeti u Brisel ili ne. Ali - bez sumnje, ovaj napor će dobiti punu američku podršku", rekao je Escobar.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net