Određena mjera pritvora

Viši sud u Kraljevu odredio je mjeru pritvora od 30 dana trojici službenika Policije Kosova koji su kidnapovani prije tri dana na teritoriji Kosova. U Višem tužilaštvu u ovoj opštini kažu da su osumnjičeni za krivična djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija. U međuvremenu, prema Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, policajci se drže u nehumanim uslovima, bez hrane i adekvatnog liječenja.

Prema riječima advokata iz Srbije Čedomira Stojkovića, za ova krivična djela mogu se izreći kazne od 6 mjeseci do 12 godina zatvora.

"Treba znati da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na osnovu člana 110 Krivičnog zakonika, može u svakom trenutku da pomiluje trojicu kosovskih policajaca i odmah ih pusti na slobodu. Ali treba znati i da ih sud u Kraljevu sigurno nije zaustavio bez takve direktive iz kabineta Aleksandra Vučića“, rekao je Čedomir Stojković, advokat iz Srbije.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu pozvala je da se policajci vrate na Kosovo.

"Demokratija ne može imati autokratiju za saveznika, niti se može produbljivati do apsurda, ćutati prema autokratama. Kosovski policajci treba da budu pušteni što je prije moguće”, rekla je Haxhiu.

Iz Velike Britanije i Njemačke tražili su da Kosovo i Srbija rade na deeskalaciji situacije.

„Pozivamo na hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca privedenih 14. juna. Pozivamo Kosovo i Srbiju da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbjegnu jednostrane mjere i da preduzmu hitne mjere za produženje roka. Ponavljamo naše pozive premijeru Kurtiju i njegovoj vladi da obezbjede da izabrani predsjednici opština obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija van opštinskih zgrada i da se specijalne policijske jedinice povuku iz opštinskih zgrada. Nove opšte izbore raspisati što prije. Očekujemo i ohrabrujemo kosovske Srbe da učestvuju na tim izborima“, kaže se u reagovanju britanske ambasade na Kosovu.

„Njemačka zahtjeva bezuslovno oslobađanje trojice pritvorenih policajaca i poziva Kosovo i Srbiju da odmah deeskaliraju situaciju“, rekao je njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde.

Trojica službenika Policije Kosova kidnapovani su 14. juna dok su patrolirali u mjestu zvanom Tresave/Bare, na granici Kosova i Srbije.