Noć bez incidenata

Građani i dalje dežuraju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Noć na sjeveru Kosova je protekla mirno, bez incidenata, uz pojačano prisustvo pripadnika policije u sve četiri opštine, kao i na obodima sjevernog dijela Mitrovice, na linijama razgraničenja južnog od sjevernog dijela grada.

Građani i dalje dežuraju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, zahtijevajući da pripadnici specijalne policije napuste prostorije u koje su uveli albanske gradonačelnike.

Preko prelaza još nije dozvoljen ulazak kamionima sa robom porijeklom iz Srbije, kao ni kamionima sa tablicama Srbije, bilo da su prazni ili prevoze robu stranog porijekla.

Kamionima sa tablicama Srbije nije dozvoljen ulaz ni iz Albanije, iako prevoze albansku robu, ili za Srbiju ili za Kosovo.

Pozivi za oslabađanje policajaca
U petak, Policija Kosova saopštila je da je uhapsila osobu osumnjičenu da je 29. maja u Leposaviću napala novinare više medija.

Dodali su da je uhapšeni proveden u policijsku stanicu na razgovor i daljnje postupke.

U međuvremenu, mnogi međunarodni zvaničnici, uključujući i one iz SAD-a i Velike Britanije pozvali su na bezuslovno puštanje trojice pripadnika Policije Kosova koje su snage Srbije uhapsile u srijedu.

Policija Kosova tvrdi da su uhapšeni na teritoriji Kosova, dok iz Beograda kažu da su se nalazili na tlu Srbije.