Zabrana ulaska

Niti jedan kamion sa robom porijeklom iz Srbije nije ušao na područje Kosova, jer je Vlada Kosova prije dva dana donijela odluku o zabrani ulaska na Kosovo kamionima sa srpskim proizvodima i registarskim oznakama.

"Nismo imali nikakve ulaske, provode se sigurnosne mjere da se spriječi ulazak", rekao je glasnogovornik kosovske carine Adriatik Stavileci.

Vlada Kosova je 14. juna odlučila da pooštri granične kontrole sa Srbijom.

Odluka je donesena nakon što su srpske snage uhapsile trojicu pripadnika kosovske policije.

Kosovo hapšenje trojice policajaca smatra otmicom koju su na svom teritoriju izvršile srpske vlasti. Prema saopštenju policije Kosovo, policajci su uhapšeni u mjestu Tresave/Bare, u općini Leposavić, na području Kosova.

Nakon što im nije dopušten ulazak na Kosovo, desetine kamiona srpskih i kosovskih registarskih oznaka parkirani su 15. juna na srpskoj strani granice u Merdaru.

Premijer Albin Kurti izjavio je dan ranije da su sigurnosne institucije pooštrile granične kontrole sa Srbijom, kao odgovor na situaciju koja je nastala nakon što su srpske snage uhapsile tri pripadnika kosovske policije.

Kurti je demantovao da postoji zabrana ulaska robe iz Srbije, ističući da mjere "nisu ekonomske ni komercijalne, već sigurnosne".

Srbija je jedna od pet zemalja koje najviše izvoze na Kosovo.

Prije odluke vlasti, u jednom danu ova država izveze robe u vrijednosti od milion eura.

Samo prošle godine na domaće tržište ušlo je robe u vrijednosti od 372 miliona eura, dok je Kosovo u Srbiju prodalo proizvode u vrijednosti od oko 62 miliona eura.