Šef Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell odgovorio je premijeru Kosova Albinu Kurtiju nakon plana u pet tačaka koji je predložio kao način za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Josep Borrell je rekao da se premijer Kurti kroz ovaj plan nije pozabavio nekim ključnim elementima koji su, prema njegovim riječima, izazvali krizu u sjevernim opštinama, piše Reporteri.net.

On je još jednom zatražio da Kurti ispuni zahtjeve EU za deeskalacijom, koje je naveo jedan po jedan, kao podsjetnik premijeru Kosova.

Kao prva tačka, predsjednici opština na sjeveru treba da rade iz alternativnih objekata; druga tačka, da se Policija Kosova povuče sa sjevera, dok je Borrell rekao da su oni takođe tražili od Srbije da eliminiše radikalne elemente; onda je potrebno održavanje novih izbora, kao treća i posljednja tačka.

Borrell je rekao da zločini počinjeni 29. maja tokom protesta u sjevernim opštinama neće ostati nekažnjeni i da se time bavi Eulex.

Šef diplomatije je u pismu dalje naveo da će sastanak premijera Kurtija i predsjednika Vučića biti moguć tek kada Kosovo preduzme neophodne korake da smiri situaciju i posveti se novim izborima.

"Ne možemo napredovati u normalizaciji odnosa dok se bavimo kriznim upravljanjem", napisao je Borrell u svom odgovoru Kurtiju.

On je ponovio da će, ukoliko se ovi koraci ne preduzmu, Kosovo suočiti sa ozbiljnim posledicama za koje je Borrell rekao da je obavjestio sve zemlje članice EU i da će kazne takođe biti objavljene.




Izvor: Reporteri.net/info-ks.net