Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi izjavio je za RTV 21 da su izjave Miroslava Lajčaka i Gabriela Escobara potvrda degradacije odnosa Kosova sa SAD, kao i da je cijena uništavanja tih odnosa izuzetno visoka i da se "ne isplati".

"Svaki građanin Kosova danas mora sebi da postavi pitanje kolika je cijena gubitka američke podrške Kosovu. Ne vrijedi bilo kakva akcija, bez obzira da li je pravedna i zakonita, kao zahtjev da se pošalju četiri gradonačelnika u četiri napuštene zgrade, jer iako je to legalna, fer i legitimna akcija, cijena uništavanja našeg odnosa sa strateškim partnerima je izuzetno velika i ne vrijedi“, rekao je Krasniqi.

On je naveo i da će dan kada iz SAD i zvanično budu čuli riječ "sankcije", biti "zlokoban dan za Kosovo", a ne samo za Albina Kurtija.

"Ali kazne su sada počele, objavljene su. Nikada nije bilo ozbiljnije od isključenja vojske Kosova iz najveće vojne vježbe na Balkanu koju predvode SAD“, rekao je Krasniqi.

Naveo je i da postoje informacije o otkazivanja posjeta što je za njega, kaže, zabrinjavajuće, ali i dodao da je siguran da su premijeru Albinu Kurtiju poznati svi detalji i upozorenja.

Izvor: Kosovo online/RTV21.tv