Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku ukazala je, povodom odlaska Gabriela Escobara sa funkcije specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, da State department ima svoj način funkcionisanja i da predstavnici vlade premijera Aljbina Kurtija nemaju nikakv uticaj na američku kadrovsku politiku.

Çitaku je naglasila da je američka politika dosljedna i da će Escobar dobiti svog nasljednika.

"Mogu da shvatim da ne razumemo svi kako funkcioniše State department. Međutim, kada histerija i propaganda utiču na predstavnike Kurtijeve vlade, koji misle da imaju moć da diktiraju kadrovsku politiku u SAD, onda imamo posla sa obmanama i političkom bedom", navela je Çitaku.

State department, kaže - nije odbor KEK-a, gdje se o svemu pitaju pojedinci.

"I poslije Escobara, doći će Escobar. Američka spoljna politika je dosljedna, ne diktira je jedan pojedinac", zaključila je Çitaku.

Američki Statedepartment demantovao je navode da će zamjenik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabriel Escobar biti smenjen sa funkcije izaslanika za Zapadni Balkan. Kako naglašavaju, očekuje se da će Escobar biti poslat na drugo radno mjesto što je redovna praksa sa svim karijernim diplomatama koji mijenjaju funkcije rotacijom svake četiri godine.

Kontroverza oko Escobara počela je izvještajem Frontlajnera od 22. marta, u kojem se navode tvrdnje o finansijskim vezama između Escobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije.

State department je demantovao tvrdnje objavljene na sajtu Frontlajner, kvalifikujući ih kao lažne.

Izvor: Kosovo Online