NA PLANINI YANGDANG

Sve više planina se suočava s problemima prenapučenosti što dovodi do brojnih opasnosti, kako za prirodu tako i za planinare i turiste.

Ove sedmice grupe penjača na planinu Yangdang u istočnoj Kini, zaglavili su na jednom dijelu visoke i strme litice, držeći se za uže više od jednog sata.

Iz kompanije Wenzhou Dingcheng Sports Development koja prodaje ulaznice i organizira posjete, kazali su da su podcijenili broj ljudi zainteresiranih za penjanje na planinu.

Nedostatak kontrole prometa, kao sustava za rezervaciju karata i nedostatak upravljanja na licu mjesta, doveo je do blokade staze i zarobljavanja penjača na ruti penjanja, prenosi CNN izjavu tvrtke.

Prodaja ulaznica privremeno je obustavljena dok se situacija ne riješi da se ovo ne bi ponovilo, a u budućnosti se planira uvesti sustav kontrole prometa za posjetitelje.

Planina Yandang nalazi se 410 kilometara južno od Šangaja, a visoka je 1.150 metara.

Za praznik 1. maj koji u Kini traje tjedan dana, na izlet se odlučilo iznimno mnogo turista što je i dovelo do problema. Planina Yandang je 2001. godine prijavljena na popis svjetske baštine i na privremenom je popisu UNESCO-a.