Ambasada Francuske

Ambasada Francuske na Kosovu saopštila je da zvanični Pariz preporučuje Vladi Kosova da pošalje Ustavnom sudu na razmatranje nacrt statuta Zajednice srpskih opština, ističući da bi taj potez bio dokaz da Kosovo radi na pravima manjina, ali i pozitivan korak ka članstvu u Savjetu Evrope, prenosi Ekonomija onlajn.

Ambasada Francuske ističe da nacrt ZSO ima punu podršku zemalja koje podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija i ističu da taj dokument predstavlja najbolju osnovu za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ovaj nacrt su u potpunosti podržale zemlje koje podržavaju dijalog koji vodi EU. On nudi do sada najbolju i jedinu osnovu za formiranje Zajednice", saopštila je Ambasada Francuske za TV T7.

Slanje Nacrta Ustavnom sudu bio bi, poručuju iz Ambasade, pozitivan korak da se obezbjedi podrška Kosovu na putu ka članstvu u Savjetu Evrope.

"Slanje nacrta statuta Zajednice Ustavnom sudu na tumačenje poslalo bi snažan signal o posvećenosti Kosova da ispuni ovo pitanje i dodatno bi demonstriralo posvećenost Kosova pravima manjina, što je jedan od stubova Savjeta Evrope. Stoga to bi bio dobrodošao korak da se obezbjedi podrška članstvu Kosova u Savjetu Evrope", zaključili su iz Ambasade Francuske.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online