Ambasador SAD na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier nakon sastanka sa premijerom Albinom Kurtijim rekao je da se moraju preduzeti neophodne mjere za deeskalaciju situacije i zatražio punu primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Sa premijerom Kurtijem, zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte, razgovarali smo o situaciji na sjeveru i značaju pune primjene sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Razgovarali smo i o mogućnostima za deeskalaciju tamošnje situacije, o koracima koje treba preduzeti da se tamo smanje tenzije. Zato smo zatražili od premijera da preduzme neophodne korake da obezbjedi deeskalaciju situacije", rekao je Hovenier.

On je, kao što su prethodno rekli i ambasadori Kvinte da izabrani gradonačelnici ne moraju svakako da rade u opštinske objekte.

"Ono što mogu da kažem u ime Sjedinjenih Američkih Država je da smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici opština na sheveru svakodnevno izlaze u ove opštinske objekte i predlažemo da se to privremeno ne radi".

Nije želeo da komentariše stavove premijera Kurtija, već je govorio samo o stavu SAD.

"Nisam u poziciji da im kažem šta će biti sutra... Mogu da kažem ono čemu se nadamo da će se desiti sutra, a to je da se postigne deeskalacija situacije. Građani Kosova, posebno oni na sheveru, mogu da žive i rade u normalnim uslovima, a predshednici opština moraju da obavljaju svoje poslove pod normalnim uslovima. Veoma je važno da se nastavi sa punom primenom sporazuma na putu normalizacije odnosa“.

On je osudio napade na privatnu imovinu, na vozila Kfora, policiju i medije.

"Protest mora biti miran, dok napadi na privatnu imovinu i pretnje nisu odgovarajući oblici odgovora", rekao je Hovenier.