Ponovio stav

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier očekuje da će Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, raditi u partnerstvu sa Vašingtonom, kako bi se na Kosovu ostvario napredak, piše Koha.

Tokom konferencije koju je organizovao Savjet ambasadora Kosova povodom 25. godišnjice vojne intervencije Natoa, Hovenier je ponovio američki stav da je jedini put Kosova ka evroatlantskim integracijama dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, u kojem posreduje Evropska unija.

Hovenier je rekao da je potreba evropskih i evroatlantskih integracija Kosova očigledna, jer je to sredstvo koje osigurava bezbjednost, prosperitet i demokratiju.

Ukazao je i da je neophodno unaprediti trajnu bezbjednost i stabilnost u cijelom regionu.

"Moram da ponovim ono što smo ja, i svi američki zvaninici, već više puta rekli - jedini put Kosova ka evropskih i evroatlantskim strukturama je kroz dijalog (sa Srbijom) kojim posreduje EU. Nema drugog puta. Posebno, uz dobru vjeru i potpunu primenu svih obaveza koje je Kosovo preuzelo u dijalogu. O tome se ne može pregovarati", naglasio je Hovenier.

Govoreći o članstvu u Natou, Hovenier je rekao da članstvo u Alijansi nije samo pitanje toga šta Nato nudi novim članicama, već obrnuto, šta - šta nova članica ima da ponudi Alijansi.

"Put ka proširenju Natoa vodi ka tome da uvjerite saveznike u ono što donosite u Alijansu. Niko ne ulazi u Nato zbog koristi, već zbog toga što ste napravili potrebne reforme i uspostavili pravu politiku u dvije oblasti - vojnoj i političkoj. U vojnoj - da li ste spremni, sposobni, interoperabili sa Natoom, a u političkoj - da li se ponašate kao saveznik, imate li zajedničke vrijednosti i mogu li vam vjerovati kao savezniku", ukazao je američki ambasador.

U tom kontekstu, to su pitanja sa kojima vlade, pa i kosovska, treba da se suoče.

"Uvjeren sam da možemo da nastavimo da unapređujemo tu viziju i da zajedno obezbjedimo dostojanstvo i bezbjednost za sve ljude na Kosovu, i u cijelom regionu", rekao je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online