Dozvoljen mirni protest

Policija je angažovana u sprovođenju javnog reda i mira, pružanju bezbednosti građanima, slobode kretanja i preduzima policijske mjera u skladu sa situacijom i dešavanjima na sjeveru, što ostaju ciljevi policije, navedeno je na Facebook profilu Policije Kosova.

"Na sjeveru zemlje danas se održavaju protesti i sa tim  u vezi Policija Kosova priznaje pravo na javna okupljanja kroz mirni protest, ali po službenoj dužnosti vodi računa o očuvanju javnog reda i mira, kao što i obavlja dužnosti definisane Ustavom i zakonima Kosova", navedeno je u objavi. 

Dodaju da su se građani organizovano okupili ispred zgrada opština na sjeveru, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u znak protesta. 

"Građani su se okupili ispred zgrada opština na sjeveru, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na protestu, gdje su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti pokušali da nasilno uđu u zgradu opštine. Policija je primorana da koristi zakonita sredstva kao što je suzavac da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu", navedeno je. 

Kako su naglasili nastavaju se protesti u sjevernim opštinama, a Policija Kosova upravlja situacijom. 

"Istovremeno pozivamo građane da obrate pažnju prilikom poziva na proteste, da mirno protestuju i ne nasjedaju na provokacije", istaknuto je na profilu Policija Kosova.