Paket podrške, zapošljavanje...

Premijer Kosova Albin Kurti, zajedno sa ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem i zamenikom ministra industrije, preduzetništva i trgovine Enesom Goranom, sastao se danas sa pripadnicima manjinske zajednice Goranaca, a u razgovo su bili uključeni civilni sektor, zaposleni u institucijama i politički predstavnici sa lokalnog nivoa.

Kurti ih je obavjestio o vladinim aktivnostima u vezi sa zajednicom Granaca od posljednjeg sastanka koji su imali u oktobru, koje uključuju paket podrške od tri miliona eura za manjinske zajednice, za nevladine organizacije, nova i postojeća preduzeća, kao i za poljoprivrednike i male proizvođače u ruralnim područjima.

Bilo je riječi i o sredstvima namenjenim Gorancima iz programa Kancelarije za  potrebe manjinskih zajednica u ukupnoj visini od 500.0000 eura, koji su namenjeni za NVO i medije.

Premijer je naveo da vlada radi sa Komisijom za verifikaciju diploma Univerziteta u Sjevernoj Mitrovici i na inicijativi da se u okviru Kabineta premijera formira Jedinica za prevođenje i usaglašavanje.

Prisutni su iznjeli zabrinutost u vezi sa zapošljavanjem pripadnika ove zajednice u institucijama, dok je premijer predočio planove za rješavanje ovog pitanja.