Specijalni izaslanik SAD

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih država za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar poručio je da je stav Vašingtona da je osnivanje Zajednice srpskih opština obaveza Kosova iz Briselskog sporazuma, ali i da je njihov cilj da ona ne bude "nova Republika Srpska".

Escobar je na saslušanju pred senatorima u Komitetu za spoljnu politiku na temu "Procena politike SAD za Zapadni Balkan", rekao da se Sjedinjene Države zalažu za model ZSO koji je "u skladu sa evropskim modelima i ne narušava suverenitet, ustav ili funkcionalnost Kosova".

"Zajednicu vidimo kao put napred gde se četiri sjeverne opštine ili čak i druge koje to žele mogu udružiti kako bi pružile adekvatne opštinske usluge sa srpsko većinsko stanovništvo na srpskom jeziku. Želimo da iskoristimo Zajednicu da se taj dio Kosova stavi u kosovske strukture, da bude pod kontrolom kosovskih zakona. Ne vidim to kao ustupak Srbiji, već kao način da Kosovo izađe u susret građanima u tom dijelu, a koji su takođe kosovski građani", naveo je Escobar.

On je rekao da SAD podržavaju inicijativu „Otvoreni Balkan“ samo ako je otvorena za sve države u regionu.

„Otvoreni Balkan je samo prilika za ekonomsku integraciju. Trebalo bi da bude komplementarna, a ne konkurentna svim drugim inicijativama. Uslovi za podršku 'Otvorenom Balkanu' su da je otvoren za sve, jednak za sve. Zahtjeva da Srbija prihvati Kosovo kao punopravnog člana. Nažalost, u većini drugih inicijativa, uključujući i evropske, Kosovo ne može ravnopravno da učestvuje. To je prilika da se stvori veća integracija Kosova u regionu, ako se ova inicijativa nastavi“, rekao je Escobar.

Izvor: Kosovo Online