Počeo mandat Erdena Atiqa

Erden Atiq položio je u petak, 19. maja zakletvu kao novi gradonačelnik Sjeverne Mitrovice. Polaganjem zakletve zvanično je počeo njegov mandat.

"Ja, Erden Atiq, zaklinjem se da ću svoje nadležnosti vršiti časno, lojalno, savesno i u skladu sa zakonom kako bih obezbedio uslove za miran život", kazao je.

Atiq je na sednici imenovao i potpredsednicu ove opštine iz srpske zajednice, Katarinu Ađančić.

Na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila Atiq je ispred Samoopredeljenja osvojio oko 550 glasova ili 66 odsto. Izlaznost na ovim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu – su održani nakon što su gradonačelnici iz najveće partije kosovskih Srba, Srpske liste, podneli ostavku novembra prošle godine.

Oni su se na taj korak odlučili kako bi sprečili Vladu Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Pripadnici srpske zajednice su aprilske izbore bojkotovali i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Kada ostali gradonačelnici polažu zakletvu?


U opštini Leposavić novi gradonačelnik je Lulzim Hetemi iz Samoopredeljenja, u opštini Zvečan je Ilir Peci iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), dok će Zubin Potok voditi Izmir Zeqiri, takođe iz DPK-a.

Još uvek se ne zna kada i gde će oni položiti zakletvu i zvanično preuzeti dužnost.

Za razliku od Severne Mitrovice, gde postoji zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu, u ostalim opštinama su do sada kosovske lokalne vlasti bile smeštene u zgradama Privremenih organa koji rade u sistemu Srbije.

Takođe, u nekim opštinama su do sada gradonačelnici bili isti u kosovskom i srpskom sistemu.

RSE je iz svojih izvora saznao da će nakon polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice, zvaničnici kosovske Vlade održati sastanak sa ostalim gradonačelnicima kako bi se dogovorio datum i mesto polaganja njihove zakletve.

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey Hovenier je 18. maja izjavio da ne bi trebalo upotrebiti silu oko pristupa opštinskim zgradama na severu.

Istakao je da je važno izbeći sukobe ili tenzije na terenu.

"Očekujemo da izabrani predsednici (opština na severu) obavljaju tehničku ulogu, umesto političke", rekao je Hovenier.