Građani ugroženi

Iako je cijena pšenice i brašna na Kosovu pala, pekari još uvijek ne snižavaju cijenu hleba, pravdajući se većom cijenom struje i već povećanim platama radnika, piše Koha.

Pšenica i brašno na Kosovu su pojeftinili za oko 25 odsto, ali građani i dalje plaćaju visoku cijenu hleba koja u nekim gradovima na Kosovu dostiže 60 eurocenti.

Predsjednik Udruženja mlinara Kosova Muhamet Farizi rekao je da bi pekari trebalo da snize cijene hleba, kad već brašno nabavljaju po nižoj cijeni.

"Cijena brašna zavisi i od cijene pšenice, a cijena hleba bi trebalo da zavisi od cijene brašna, jer su međusobno povezane. Cijena brašna je pala za 25 odsto pa bi i hleb trebalo da pojeftini barem za 15 odsto. Oni koji pored hleba proizvode i peciva imaju uslove da smanje cijene hleba, dok oni koji ne proizvode peciva već se baziraju samo na hlebu, njima je teško”, rekao je Farizi.

Farizi dodaje da se globalna situacija u proizvodnji pšenice stabilizovala i da je to uticalo da cijena padne.

“Na poskupljenje cijene brašna u protekle tri godine uticala je pandemija, koja je potekla iz Kine a znamo da je zemlja koja proizvodi mnogo pšenice. Osim toga, zemlje koje najviše izvoze pšenicu su Rusija, Amerika i Ukrajina gdje je zbog rata bilo velikih prepreka za izvoz što je takođe bio faktor za poskupljenje. Sada nakon male stabilizacije i nakon obaveza još nekoliko zemalja na svjetskom nivou, proizvodnja pšenice je počela da raste što je dovelo i do pada cijene pšenice“, kaže između ostalog Farizi.

Vlasnik pekare u Prištini Armend Qoqaj kaže da su i pored sniženja cijene pšenice i brašna dažbine velike i da zbog toga nikako ne mogu da smanje cijenu hleba.

“Radnika nema, uvijek je manjak, struja je skupa, a obaveze su velike. Traže sniženje cijena, ali nikako to ne možemo da uradimo jer su plate radnicima već povećane. Apsolutno se ne isplati snižavati cijenu, jer nemamo račun, profit je skoro minimalan“, kaže Qoqaj.

Tokom prošle godine i do aprila ove godine, Kosovo je uvezlo pšenicu i brašno u vrijednosti od preko 55 miliona eura, dok je vrednost izvoza ovih proizvoda bila ispod dva miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore