Bivši premijer

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa kaže da izjava specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da oni žele normalizaciju, a ne konfortaciju nije diplomatska, prenosi Gazeta blic.

Mustafa kaže da između normalizacije i konfrontacije postoji mnogo puteva, varijanti i alternativa i dodaje da je nacrt statuta koji je dostavljen Briselu nije osnov za normalizaciju.

„To je nediplomatska izjava. Između normalizacije i konfrontacije postoji mnogo puteva, varijanti i alternativa. Nacrt statuta dostavljen Briselu nije osnova za normalizaciju. To je pamflet koji nema veze sa sporazumom iz 2013. i dokumentom o principima iz 2015. godine“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, ovaj nacrt statuta nije zasnovan na tački 10 Ohridskog sporazuma i za to ima razloga.

„U naslovu se ovaj nacrt dokumenta ne zasniva na tački 10 Ohridskog sporazuma, jer do sada nije postignut dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, već o pridruživanju opština sa srpskom većinom, u skladu sa preliminarnom ocjenom Ustavnog suda Kosova“, rekao je Mustafa.

Lajčak je nakon današnjeg sastanka sa Kurtijem rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da drugo nije nikome u interesu.

"Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, tako da želimo da izbjegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nije nikome u interesu", poručio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta blic