Poslanica VV-a

Poslanica Samoopredjeljenja Arbereshe Kryeziu-Hiseni nije isključila mogućnost prekida dijaloga sa Srbijom, ukoliko bude insistirano na nacrtu Statuta ZSO koji je u Briselu predstavio Upravljački tim, prenosi Teve 1.

Ona je istakla da Kosovo ne želi da se proces dijaloga zaustavi, ali da ne vidi put kojim bi dijalog mogao da krene napred.

„Ostaje da se vidi kako će se proces odvijati. Ono što znam je da to nije želja kosovske strane. Ne želimo da se dijalog zaustavi. Ali ako je to jedini put napred, onda ne znam kako ćemo moći da idemo dalje u ovom dijalogu, oslanjajući se na dokument kao što je onaj koji je predstavio Upravljački tim. Ostaje da se vidi šta će biti rešenje koje će se naći na narednim sastancima“, rekla je Kryeziu-Hiseni.

Prema njenim riječima, Evropska unija je pokazala nedoslednost kada je riječ o ZSO.

„EU je u više navrata izjavljivala da poziva na osnivanje ZSO, ali ne one koja je u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Ako i od nas traže da uspostavimo nešto što je u suprotnosti sa Ustavom, ne znam kako može biti dijaloga. Predsjednik parlamenta danas je vrlo dobro rekao da ćemo se na kraju povući iz procesa, jer se ni na koji način Samoopredjeljenje i premijer Kurti neće složiti da osnuju ZSO zasnovanu na jednoetničkoj pripadnosti“, izjavila je ona.

Dodala je da se čeka odgovor o dokumentu od dvije stranice koji je premijer Albin Kurti predstavio 2. maja, kao kosovski nacrt Statuta ZSO.

„Još uvijek nismo dobili negativan odgovor na nacrt vizije koji je podneo premijer Kurti. A nacrt vizije nema nikakve veze sa ZSO, jer mi više ne govorimo o Udruženju, uprkos tome što čujemo pozive međunarodnih posrednika ili drugih strana. Sada smo na tački gdje smo uspjeli da u potpunosti uklonimo ZSO, čak i kao pojam, bilo u pisanim dokumentima, bilo u javnim izjavama zvaničnika EU. Dakle, govorimo o jednom drugom mehanizmu za koji znamo da će se zvati samouprava, čija struktura i format će se stvoriti kada strane sednu i razgovaraju o tome šta bi mogao biti najprihvatljiviji model na Kosovu“, rekla je Kryeziu-Hiseni.

Ona je navela da će Vlada Kosova razmotriti i drugu alternativu, ukoliko je EU ili zemlje članice iznesu.

Izvor: Kosovo online/Teve1