Sastanak u Briselu

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti izjasnio se nakon sastanka u Briselu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

On je rekao da je sastanak počeo na "visokoj noti", dogovorom o pitanju nestalih osoba.

Kurti je dodao da je sa pažnjom saslušao prijedlog nacrta statuta Asocijacije, koji je suštinski u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo.

„Na ovom sastanku nakon dogovora, strpljivo i pažljivo smo saslušali menadžerski tim koji je predstavio nacrt statuta u ukupno 67 članova, a zatim smo dali mišljenje da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnost, zakonitost, ljudska prava, evropske vrijednosti, prava manjina po evropskim standardima, a mi ćemo uprkos tome biti zainteresovani za pronalaženje rješenja. Ovom prilikom sam kao premijer predložio nacrt vizije u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, uzimajući u obzir član 10. Ukupno, u 10+1 tačaka, predložio sam viziju kako vrijednosti i principi treba biti, okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, manjina“, rekao je Kurti.

U vezi izjave visokog predstavnika EU Josepa Borella da je zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova poslije izbora sa malom izlaznošću, Kurti je rekao da žali i zbog odbijanja Srba sa sjevera da učestvuju na izborima, ali da je ishod glasanja legitiman.

"Očigledno, nisam srećan što je izlaznost na izborima 23. aprila u četiri kosovske opštine bila mala. Međutim, izborni ciklusi nisu fer samo za građane već i za državu. Jednom smo odložili izbore, nismo mogli dalje da odlažemo. Tamo imamo četiri gradonačelnika. Ja razumem da oni nisu gradonačelnici u punom smislu te riječi, ali tu imamo zakonitost. Građani ne mogu da nemaju gradonačelnika", rekao je Kurti novinarima.

Takođe kaže da je Lista Srpska pogrešila kada je bojkotovala te izbore, ali je dodao da to ne bi trebalo da utiče na građane sjevera.

„Voleo bih da postoje druge okolnosti i da nema slab učinak, ali to je posljedica napuštanja Srpske liste po nalogu Beograda. Drugim riječima, Srpska lista je pogrešila, ali građani Kosova ne mogu da plate za tu grešku. U svakom slučaju, imamo gradonačelnike. Dao sam instrukcije da poslije ovih izbora ne bude trijumfalizma i da treba da postoji inkluzivnosti", rekao je on.