Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu nešto što je već dogovoreno, dodajući da to treba da bude sprovedeno, kao i svi ostali dogovori.

"Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu je nešto što je već dogovoreno, tako da treba da bude sprovedeno, kao i druge stvari koje su dogovorene", rekao je Stano.

Dodao je da ne želi da spekuliše o mogućim ishodima nastavka dijaloga Kosova i Srbije 2. maja i naglasio da  su predstavnici Evropske unije tu da pomognu obema stranama da ostvare napredak u normalizaciji odnosa.

Stano je istakao da EU radi sve da pomogne obema stranama da ostvare napredak u primjeni dogovorenog i da je to uloga EU kao posrednika.

Stano je naglasio da se očekuje da obe strane usvoje Deklaraciju o nestalim osobama i dodao da će se razgovarati o prvom prijedlogu Statuta ZSO, kao i da će biti prostora za razgovor o svim ostalim pitanjima.

Istakao je da će fokusa sastanka u Briselu, 2. maja, na kome će učestvovati premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti na implementaciji sporazuma u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online