Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu izjavio je za RTV Dukađini da će fokus sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga Kosova i Srbije, najavljen za 2. maj u Briselu, kao i svih narednih sastanaka, biti na primeni Ohridskog sporazuma.

Kryeziu je rekao da će se tokom ove sedmice Albin Kurti sastati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kako bi bio utvrđen dnnevni red sastanka 2. maja.

Kryeziu tvrdi da je bilo miješanja Srbije u izborni proces u četiri opštine na sjeveru Kosova, u nedjelju 23. aprila, navodeći da je "takav pristup Srbije u suprotnosti sa Ohridskim sporazumom".

"Postoji kršenje onoga što je dogovoreno u Briselu, pošto je odluka o odlaganju izbora i njihovom održavanju 23. aprila postignuta u Briselu, a zatim u Ohridu, ali je ovaj član prekršila Srbija“, rekao je Kryeziu.

Izbori su održani, postojala je organizacija nadležnih institucija, uključujući CIK i bezbjednosne organe, koji su, prema njegovim riječima, obezbjedili neophodne uslove za sprovođenje izbora.

Dodao je da će o prekršajima koje je, kako kaže, Srbija počinila, biti reči na budućim sastancima sa međunarodnim predstavnicima.

"Svaka radnja koja je klasifikovana kao prekršaj saopštava se na sastancima koje imamo sa međunarodnim predstavnicima. Nije prvi put da se Srbija ovako ponaša, jer je do sada svojim postupcima pokazala da krši osnovni sporazum", smatra Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukađini