Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova (PDK) Vlora Çitaku izjavila je za Klan Kosova da je suverenitet Kosova narušen 23. aprila, kada su održani izbori u četiri opštine na sjeveru, a za takvu situaciju okrivila premijerka Albina Kurtija.

Çitaku je rekla da je na dan izbora narušen suverenitet Kosova, jer izborni proces nije održan na regularnim biračkim mjestima, već u kontejnerima.

„Vjerujem da je svako od nas sa zabrinutošću posmatrao situaciju na sjeveru, i to ne samo na dan izbora, već od ljetos. Nikada nije bilo manje suvereniteta i prisustva kosovskih institucija, policije, carine i sudova. Sve što se godinama gradilo je za nekoliko dana uništeno. Održavanje izbora je bilo neizbježno”, napomenula je Çitaku.

Ona je ocjenila da će formiranje institucija biti veliki izazov nakon ovakvog izbornog rezultata, iako su se, kaže, stekli zakonski uslovi i postoje ustavni rokovi za njihovo konstituisanje, što je dužnost Vlade Kosova.

„Nažalost, na dan izbora videli smo degradaciju izbornog procesa, jer nije održan u regularnim prostorijama, već je tog dana preko kontejnera narušen suverenitet Kosova i njenih institucija“, rekla je Çitaku.

Prema njenim riječima, za situaciju stvorenu na sjeveru Kosova kriv je premijer Albin Kurti.

„Situacija na sjeveru nije od juče. Takmičili smo se sa Kurtijem na ovim izborima. Glavni krivac je Beograd, ali je, nažalost, pomoglo neodgovorno i nekoordinisano ponašanje Kurtija prošlog ljeta“, navela je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova