Član 5

Da li je Srbija prekjučerašnjim glasanjem protiv Kosova u Savjetu Evrope kršila Briselski, kao i Ohridski dogovor o normalizaciji odnosa sa Kosovom?

Član 5 evropskog prijedloga, odnosno evropskog sporazuma predviđa da:

“Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obje strane će poštovati vrijednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji”.

Inače, prema predsjednici Kosova, Vjosi Osmani, Srbija je za manje od 24 sata prekršila evropski sporazum čak dva puta.

"Srbija je za manje od 24 sata dva puta prekršila Briselsko-ohridski sporazum: kroz mješanje spolja u izbore na Kosovu, odnosno kršenje člana 2, kao i kroz lobiranje i glasanje protiv kandidature Kosova za Savjet Evrope, odnosno kršenje člana 4. Dakle, novi sporazum, ali ista stara Srbija“, kazala je Osmani.

Najnoviji dogovor između Kosova i Srbije predviđa priznanje kosovske teritorijalne suverenosti, ali posljednjim postupcima i pozivanjem na bojkot izbora na sjeveru, Srbija je prekršila ovu tačku, smatra analitičar Ylli Hoxha.

On je dodao da je glasanje protiv kandidature Kosova u Savetu Evrope u suprotnosti duhu ovog dogovora.

"Ne vjerujem da je Srbija bila iznenađena da se Kosovo nalazi na dnevnom redu Savjeta ministara, ali svakako nije uspjela da se ponaša u duhu dogovora koji je prihvatila“, ocijenjuje Hoxha.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedjeljak izjavio da su ga evropski i zapadni zvaničnici "lagali i varali", ali da on nikada nije prihvatio sporazum, već samo koncept, kako bi se radilo na implementaciji sporazuma do određenih granica.

Komentarišući ove Vučićeve navode, Hoxha smatra da se radi o samo ličnom tumačenju i igri riječi srpskog predsjednika.

"Nije više važno kako strane tumače dogovor, već kako se on sprovodi. U ovom slučaju razumijem predsjednika Vučića za koga je teško ići napred. Njegova želja bi bila da na neki način Kosovo ne uspije da ispuni njegove obaveze, pa se ponaša kao dijete koje zna da će dobiti injekciju, ali ipak traži još jednu dodatnu bombonu. Nema prostora za dvosmislenost, kao: ‘malo sam prihvatio a malo nisam’. To je igra riječi”, uvjeren je Hoxha.

Dok se nastavlja dilema o tome šta je u Briselu i Ohridu prihvaćeno a šta ne, u toku su pripreme narednog sastanka između kosovskog premijera i srpskog predsjednika u Briselu 2. maja. Na sastanku se očekuju finalizacija teksta dogovora o nestalim licima, kao i predstavljanje prvog Nacrta statuta ZSO.