Potvrda

Odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo odnosi se samo na nosioce kosovskih pasoša. Zvaničnici Evropske komisije potvrdili su da se odluka o ukidanju viza ne odnosi na one građane Kosova koji posjeduju pasoše koje su izdale srpske vlasti.

U pisanom odgovoru upućenom RTK, portparolka Evropske komisije Anita Hiper je precizirala da "nosioci pasoša Srbije, koje izdaje Koordinacioni direktorat Srbije, trenutno nemaju koristi od bezviznog režima Srbije sa EU".

Podsjećamo, kada je Evropska unija 2009. godine liberalizovala vize za Srbiju, kosovski Srbi koji imaju pasoše te zemlje bili su isključeni iz ovog prava. Evropska komisija potvrdila da rade na tome da svi stanovnici Zapadnog Balkana uživaju slobodno kretanje.

"Dok idemo dalje ka liberalizaciji viznog režima za Kosovo, EU je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim EU, pod uslovom da postoje uslovi za bezbjedno putovanje“, rekao je on. 

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Tijs Rojten potvrdio je da kosovski Srbi ne mogu imati koristi od režima slobodnog kretanja bez kosovskih pasoša. Nakon potpisivanja zakonskog akta za liberalizaciju viza za Kosovo. Rojten je na konferenciji za novinare ponovio da se odluka o liberalizaciji odnosi samo na kosovske pasoše.

"Zakonodavstvo je veoma pažljivo formulisano, kako se kaže, ništa više, ništa manje: građani Kosova sa dokumentom koji izdaju kosovske vlasti mogu slobodno da putuju“, izjavio je Tijs Rojten u Strazburu.

Prema odobrenoj odluci i pravnim aktom potpisanim 19. aprila u Strazburu, građani Kosova će od 1. januara 2024. uživati slobodno kretanje u zemljama šengenskog prostora.